Partykungen själv talar ut om att sälja sin bäbis: “Sömnlösa nätter”

Och vad ska han göra med pengarna?

I onsdags så kom nyheten. Den stora svenska e-handeln Partykungen får ny ägare, då ett brittiskt bolag köper upp det svenska företaget. De flesta har nog hört bakgrundshistorien vid detta laget, där grundaren Joel Svensson startade Partykungen som en present till sin mamma, som då var arbetslös.

LÄS ÄVEN: Partykungen får ny ägare – brittisk festjätte tar över: “En stor affär”

Annons

Det var dock 13 år sedan och faktum är att Partykungen inte bara förändrade livet för Joel och hans mamma. Idag ska nämligen företaget sysselsätta runt 80 personer vid lagret och huvudkontoret i Gävle. Och med en omsättning på över 300 miljoner kronor så har man förstås gjort genomslag på många fler plan.

Vi vände oss till Joel Svensson för att få vet mer om hur Partykungen hamnade i brittiska händer, och hur det känns att lämna över sin bäbis.

För det första, hur känns det i hjärtat att sälja? Butiken har ju ändå en stark koppling till din familj.

Det har varit många sömnlösa nätter och ett svårt beslut att fatta. Lite som att adoptera bort sitt barn till en annan familj. Men med vetskap om att jag själv får vara kvar i den nya familjen blev det till slut ett lätt beslut, säger Joel Svensson till Ehandel.se.

“Kärlek till våra medarbetare“

Bolaget som köper Partykungen är Amscan International och de har alltså varit en leverantör till Partykungen. Vi frågade Joel om Partykungens relation till Amscan och om han eventuellt kunde avslöja hur stor andel av utbudet de stått för.

Jag kan inte avslöja några siffror men Amscan och deras dotterbolag har varit en viktig leverantörer till oss under många år och vi ser stora möjligheter i att fortsätta växa tillsammans. Både genom att öka vår försäljning på totalen och att ta in en större del av deras sortiment än det vi haft tidigare.

Hur började diskussionerna om att de eventuellt kunde köpa upp Partykungen? Och är det på något vis pandemi/omvärldsrelaterat för att stärka grunden att stå på så att säga?

Vi blev kontaktade för lite mer än ett år sedan där vi haft en lång dialog om vad det finns för möjligheter i ett eventuellt partnerskap. För oss har det varit viktigt att vi hittar rätt ägare som delar vår passion och kärlek till såväl våra medarbetare som till vårt varumärke. Det känns väldigt tryggt att nu få in en stark ägare som kan stötta bolaget genom en tid av stor osäkerhet och många utmaningar.

Annons

"Blir kvar i Gävle"

Frågan nu är förstås hur Partykungen kommer att förändras i och med de nya ägarna. Joel Svensson trycker dock hårt på att mycket kommer att fortsätta rulla på som vanligt.

Hur framtiden ska se ut håller vi just nu på att utforma tillsammans med de nya ägarna men det som är säkert är att vi blir kvar i Gävle med både lager och kontor och en förhoppning om att fortsätta växa såväl i landet som utanför.

Trots att Joel Svensson är grundare och även anledningen till namnet bakom butiken, så bygger man förstås inte ett hundramiljonersbolag själv. Joel Svenssons vapendragare är bland annat Jeff Jansson, som även var delägare i Partykungen. Företagets inköpsansvarige Karl Söderberg ska även han ägt en mindre del av bolaget.

LÄS ÄVEN: Veckans 5 med Jeff Jansson på Partykungen

Vi frågade Joel Svensson hur ägarstrukturen såg ut innan köpet.

Innan ägde jag en majoritet av bolaget, Jeff och Karl en minoritet och så hade vi en extern delägare i Göteborg som köpte in sig 2019 med tjugo procent av aktierna.

Och även om priset på affären inte avslöjas så handlar det förstås om ett rejält klirr i kassan för alla parter, och då speciellt Joel Svensson.

"Trivs bättre i en kontorsstol"

De som träffat Joel Svensson genom åren, på olika e-handelsevent, vet dock att han inte verkar vara en sån som gillar att ligga och lata sig.

Är planen om något år att ligga på stranden med en Pina Colada?

Haha nej, jag trivs bättre i en kontorsstol än på en solstol och har i dagsläget inga planer på att sluta. Så länge det fortfarande är roligt och motiverande kommer jag fortsätta att vara kvar på Partykungen.

Vad ska du göra med pengarna? Några planer på att själv bli investerare inom e-handeln?

Pass! Så långt har jag inte hunnit tänka ännu.

Varför sålde du?

Jag har drivit Partykungen i snart 13 år och kände att det var dags för en förändring. Både för mig privat, som för första gången får en anställning i något annat än i mitt egna bolag, men också för företaget som nu får en stark ägare som kan ta bolaget in i framtiden, avslutar Joel Svensson.

Annons