Plastpåsen stekhet igen – ökar med flera miljoner

"Det är en intressant fråga".

Skatten på plastbärkassar har fått utstå en hel del skäll både innan och efter att den infördes. Under 2020 störtdök dessutom försäljningen, något som enligt regeringen var själva målet. Det trots att man missade flera miljarder i skatteintäkter, som man budgeterat för.

Men med slopade restriktioner verkar försäljningen vända uppåt igen. Det visar siffror från Skatteverket, rapporterar Dina Pengar.

Annons

Det minskade innan också, men minskningen mellan 2019 och 2020 var mycket större så skatten har definitivt påverkat, säger Agnes Willén, samordnare för avfallsstatistik på Naturvårdsverket, till tidningen.

Men under perioden december 2020 till september 2021 har skatteintäkterna från plastkasseskatten genererat 299,1 miljoner kronor. Det ger ett snitt på 29,9 miljoner kronor i månaden. En tydlig ökning från de 25,2 miljoner i snitt under perioden maj till november förra året.

Skatteverket tror att en delförklaring kan vara att återförsäljare som tidigare hamstrade innan skatten trädde i kraft nu börjar få tomt på lagret och behöver köpa ikapp.

Undersökning pågår

Hur försäljningen av andra bärkassar har påverkats i år vet man inte ännu. Men det är Naturvårdsverket i full färd med att ta reda på.

Det är en intressant fråga, vad folk använder i stället för plastbärkassar. Vi vet inte det än, säger Agnes Willén.

När Ehandel undersökte just den frågan i början på året vittnade de dagligvarujättarna om att försäljningen av papperskassar fördubblats. Men samtidigt såg man ännu mer dramatiska ökningar av avfallspåsar på rulle.

LÄS ÄVEN: Miljardmissen på plastpåseskatten döljer ökning: ”Nästan fördubblats”

LÄS ÄVEN: Plastpåsen blev slagpåsen - "blir nästan skrattretande"

Annons

Annons