Politikerna vill stoppa skenande matpriser – här är förslagen

"Bör absolut agera".

Inflationen skenar vidare och den här gången är det prisökningarna på livsmedel som ligger bakom utvecklingen.

Nu reses frågor från politiskt håll för att få stopp på de rusande matpriserna och flera av riksdagspartierna har presenterat förslag på åtgärder.

Annons

Politiker bör absolut agera när vi ser att matpriserna skenar och det går ut över hushållen. Det innebär dock inte att man måste sätta alla marknadskrafter ur spel, säger Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, till Svt.

Miljöpartiet vill avskaffa momsen på viktiga basvaror som frukt och grönsaker, bröd och mjölk. Men det vänder sig Kristdemokraterna emot.

Politikerna ska inte börja agera prissättare. I de länder där man försökt reglera priserna har man misslyckats, till höga kostnader och problem för människor och samhälle, säger Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

Blickar vi utomlands så har den franska regeringen fått igenom ett tillfälligt pristak på mat och i Storbritannien begränsar stora kedjor hur många paprikor, gurkor och tomater som kunderna får köpa.

"Verkar vara svårt"

Exakt vad som ligger bakom ökningarna på livsmedel har man dock inte kommit underfund med. Enligt Centerpartiets näringspolitiska talesperson, Elisabet Thand Ringqvist, ligger problemet någonstans mellan livsmedelsproducenterna och grossisterna.

Där verkar det vara svårt att få konkurrensen att fungera fullt ut, säger hon till Svt.

Vänsterpartiet å sin sida vill att regeringen kallar till sig Ica, Coop och Axfood för att få till en överenskommelse för att stoppa prischocken. Här får de stöd av Socialdemokraterna, som dock går ett steg längre och kräver att alla aktörer i livsmedelskedjan kallas in av regeringen.

Slår ett slag för budgeten

Regeringspartierna KD, Moderaterna och Liberalerna säger att en ansvarstagande budget är nyckeln. Sverigedemokraterna i sin tur menar att politikerna inte kan gå in och bestämma priserna, utan bör fokusera på inflationsdämpande åtgärder som att sänka priset på insatsvaror.

Annons

KPIF (inflation exklusive ränteförändringar) för februari landade på 9,4 istället för på förväntade 9,2. Att jämföra med 9,3 i januari.

Annons