Positiv prognos från Riksbankens vice chef: ”Inflationstrycket avtar”

"Jag har blivit allt mer övertygad".

Kan vi snart lägga de bistra tiderna bakom oss? Vice riksbankschef, Per Jansson, ser i alla fall tecken på att de snart närmar sig sitt slut. I samband med ett besök i Malmö sade han nämligen att inflationsbilden nu ser betydligt ljusare ut.

Min syn på läget har förändrats en hel del. Jag har blivit allt mer övertygad om att inflationstrycket nu verkligen avtar.

Annons

Riksbanken skriver i ett pressmeddelande att uttalandet också får stöd i att företagens prisplaner justeras ned, samt att producentpriser för konsumtionsvaror inte ökar lika snabbt. Dessutom har inflationen i omvärlden fallit till lägre nivåer.

Att svensk ekonomi för tillfället håller på att kylas av minskar också riskerna för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå, säger Per Jansson.

"Skapar visst andrum"

Den svenska kronan har varit en ordentlig huvudvärk för många handlare under året. På senare tid har den dockt stärkts, något Per Jansson givetvis är nöjd med.

Även om man ska vara försiktig med att anta att den positiva kronutvecklingen bara ska fortsätta, skapar detta ändå för stunden ett visst andrum.

Efter att Riksbanken valde att lämna räntan oförändrad har det spekulerats i vad man gör härnäst. Där och då höjde man ett varningens finger och sa att framtida höjningar inte är uteslutet. Även om tongångarna är något mjukare och mer positiva nu, så vill man fortfarande inte ta något för givet.

Jag menar att det nu finns tillräckligt med information för att inte höja räntan vidare. Att styrräntebanan fortsätter att stiga något i början av nästa år indikerar dock att vi har full beredskap att göra mer om det skulle visa sig nödvändigt. Förhoppningsvis slipper vi det, men osvuret är förstås bäst, avslutar Per Jansson.

Annons