PostNord i ny kris – ber om räddningspaket på 100 miljoner

"Påverkar inte Sverige på något sätt".

Våren 2017 kunde vi vid ett flertal tillfällen berätta om PostNords ekonomiska kris. I spåren av de minskade brevmängderna hade företaget då gjort en förlust på över en miljard och regeringen oroades över hur den uppkomna situationen skulle lösas. Senare samma höst fick danska och svenska staten gå in med nära 670 miljoner kronor för att hjälpa bolaget på fötter igen.

LÄS ÄVEN: Danska och svenska staten ger PostNord 667 miljoner kronor

Annons

PostNords ekonomiska problem, som sedan dess dock har minskat i omfattning, har hela tiden sagts vara mest framträdande i den danska delen av verksamheten. Där har tusentals anställda fått lämna bolaget de senaste åren. När krispaketet skulle betalas fick danska staten gå in och kompensera med ytterligare 1,5 miljarder kronor.

Men än är det inte över. Nu rapporterar nämligen flera danska medier, bland andra Jyllandsposten, att PostNord efterfrågat ett nytt räddningspaket på "över 100 miljoner kronor". Pengarna ska framför allt gå till att underhålla logistikföretagets brevverksamhet.

"Något måste hända"

Utspelet har fått flera danska politiker att reagera. Partierna Venstre och De Konservative tycker att PostNords roll behöver förhandlas om i sin helhet.

Ska PostNord överhuvudtaget ha med paket att göra? Det tror inte jag. Det kan den privata marknaden klara av. Vi ska se på PostNords roll som ett statligt företag. Ska det ägas av staten framöver? Det måste vi analaysera. men en sak är säker, något måste hända, säger Venstres talesperson Kristian Pihl Lorentzen till Jyllandsposten.

Förhandlingarna i Danmark rör enligt PostNord bara den samhällsomfattande posttjänsten i Danmark.

De påverkar inte Sverige på något sätt, skriver PostNords presskontakt Maria Ibsén i ett mejl till Ehandel,

Den samhällsomfattande posttjänsten i Sverige har hittills helt finansierats genom portointäkter, till skillnad från hur det ser ut i många andra europeiska länder. När breven blir allt färre sjunker förstås portointäkterna, vilket är ett bekymmer eftersom så stor andel av kostnaderna för postservicen är fasta, ett bekymmer som delas av många av västvärldens postar. Även i Sverige kan frågan om statsstöd bli aktuell som en följd av det. I slutändan är det en politisk fråga hur postservicen ska se ut och hur den ska finansieras, skriver PostNords presskontakt Maria Ibsén till Ehandel.

Annons
Annons