Postnords nya rekordår – resultatet rusade

"Har flera orsaker".

Det stora e-handelslyftet blev till en superskjuts för Postnord. Logistikjätten avslutade 2020 i stor stil och skrapade ihop ett rörelseresultat som steg från 35 till 843 miljoner kronor. Dessutom förbättrades rörelsemarginalen avsevärt från 0,3 till 7,7 procent. Även omsättningen pekade i rätt riktning och växte från 10,2 till 10,9 miljarder under det fjärde kvartalet.

Vår kraftiga resultatförbättring har flera orsaker. Naturligtvis bidrar den stora efterfrågan på paket, men vi har samtidigt haft en mycket hög produktivitet och en god framdrift i våra interna förbättringsprogram, kommenterar Annemarie Gardshol, koncernchef på Postnord, siffrorna.

Annons

Sammantaget för helåret 2020 följde utvecklingen exakt samma trend. Omsättningen steg visserligen från 38,2 till 38,7 miljarder kronor. Men det stora glädjeämnet var även här rörelseresultatet som rusade från 184 miljoner till 2,4 miljarder kronor. Rörelsemarginalen gick från 0,5 till 6,3 procent.

Postnord redovisar i dag både det bästa delårsresultatet och det bästa årsresultatet sedan Postnord bildades 2009. I en tid av global kamp mot pandemin och ändrade kundbeteenden har Postnord fyllt en viktig roll i samhället, säger Annemarie Gardshol.

Man har under året också genomfört omfattande åtgärder för att fortsatt minska sina utsläpp, något som man uppger sig ha lyckats med.

Jag är mycket stolt över att vi uppnådde koncernens mål att minska de totala utsläppen med 40 procent i relation till 2009 års nivå. Nu har arbetet påbörjats för att uppnå ambitionen att vara fossilfria år 2030.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!