Postordern som blev en e-handelssuccé: ”Livsomvälvande”

Svensk doldis slår rekord igen.

Bh-tillverkaren, Miss Mary, gjorde rekordår under 2021. De omsatte 267 miljoner kronor, till stor del e-handelsdrivet. Och vid ingången av Q4 har Miss Mary redan passerat fjolårets omsättning.

Vi har haft rekordår och tillväxt alla år sedan 2014. Om man räknar in all vår e-handel så står den för cirka 80 procent av vår omsättning, av den står vår egen e-handel för 60 procent, övriga procent är via market places, som till exempel Amazon och återförsäljaren Ellos, säger Elisabet Sandström, vd och en av delägarna.

Annons

2022 verkar bli ett nytt rekordår. Det är fortsatt e-handeln som går starkast och driver bolaget framåt. Ökning med cirka 30 procent beräknas ske under året. Även lönsamheten är god, över 10 procent EBITDA.

Startade med postorder

Elisabet tillträdde som vd 2013, efter att ha arbetat på företaget sedan 2006. Då omsatte bolaget runt 70 miljoner kronor.

2019 stod vår e-handel för 50 procent av vår omsättning. Men jag ska säga att utan en unik kvalitetsprodukt ökar inte din e-handel, det behövs något som sticker ut i dessa tuffa tider.

Miss Mary startade 1957 och har haft en postorderkatalog som skickats ut till 100 000 svenska konsumenter ett par gånger per år, men i november skickades den sista katalogen.

Den har varit en succé, och bestått av nyheter, och varit ett viktigt mätverktyg för oss, katalogen har gett oss feedback och besked om våra produkter innan vi gått upp i skala. Men nu är vi redo att släppa den och helt gå över till e-handel, och få feedback den vägen istället, säger Elisabet Sandström.

Bolaget har försäljning i Tyskland, Storbritannien, Holland, USA, Australien, Sverige och i övriga Skandinavien.

Totalt finns vi på 19 marknader. I Tyskland är postorderkatalogen viktig för våra återförsäljare, tyska konsumenter gillar det konceptet.

Flera delägare

Förutom Elisabet som äger 9 procent av företaget, äger huvudägaren Scope 65 procent, och tidigare helägaren Peter Af Burén 22 procent. Resterande procent ägs av olika personer i ledande befattningar.

Annons

Instagram och Facebook är viktiga marknadsföringskanaler för Miss Mary.

Vi gör det mesta gällande sociala medier internt, men vi samarbetar även med byråer för strategi kring marknadsföring. Vi tar hjälp av de bästa, för vi är absolut inte bäst, vi har massor kvar att lära.

Elisabet själv syns på Instagram och Facebook, där hon demar företagets produkter.

Det har jag gjort sedan 2016 och det har blivit en kul grej som funkar bra.

Miss Mary har i dag 200 anställda, 45 av dem sitter i Borås, resten i Tallinn. Men nu behöver bolaget växa ytterligare och söker fem personer med kompetens inom e-handel.

Vi letar även efter modeller, vanliga kvinnor. Vi började med kurviga modeller redan 2016 men då var inte marknaden riktigt redo, men nu är den definitivt det, vilket känns bra.

Huvudkontoret och ateljén ligger i Borås. En del av produktionen sker i egen fabrik i Tallinn.

Hur tänker ni inför Black Friday och Cyber Monday?

Vi siktar på en bra försäljning då. Vi rear bara våra varor under dessa shoppinghögtider samt innan sommaren och efter jul.

Bolaget har knappt satsat på PR, men nu tänker de försöka upplysa om sina produkter och varumärke mer och bredare.

Vi vill få fler kvinnor att uppleva det som många redan beskriver, att bära en bh från oss kan vara en livsomvälvande erfarenhet.

Vad är nyckeln till er framgång?

Att göra den perfekta bh:n. Vi är bh-experter ut i fingerspetsarna. Vi satsar på smarta detaljer, det kan vara en vinge vid sidan av som slätar ut hudveck mot armhålan eller ett extra stöd underifrån som ger ett extra lyft. Och vi har på sista tiden lagt till flera fina färger som dimmrosa.

Vad händer framöver förutom fortsatt tillväxt inom e-handel?

Vi har en väldigt spännande lansering på gång med en ny kollektion av trosor, som kommer nu i januari och löpande under våren. Bomull är det mest använda materialet i våra produkter och vi har hittat en nytt fint bomullsmaterial vi kommer använda i bomullstrosorna - det är i sustainable cotton.

Annons