Priserna fortsätter nedåt: ”Fortfarande ansträngt”

Lägsta drivmedelspriserna sedan i mars förra året.

Prisökningarna har bromsats och mycket har blivit billigare igen.

I februari låg inflationen på 4,5 procent, jämfört med 5,4 procent månaden innan.

Annons

Samtidigt uppgick inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) till 2,5 procent i februari. Det är detta inflationsmått som Riksbanken utgår ifrån när den beslutar om styrräntan. Målet är ett KPIF på 2,2 procent.

Många, inte minst bostadsrätts- och villaägarna, hoppas nu på en sänkning av styrräntan till sommaren. Hur hur det blir med den saken återstår förstås att se.

Lägre elpriser bidrog till att boendekostnaderna sjönk i februari, kommenterar Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Det är för närvarande främst hushållens stigande räntekostnader som leder till generella prisökningar. I februari eldade denna post på inflationen med 2,2 procentenheter. Riksbankens räntehöjningar har lett till höjda bostadsräntor och ökade kostnader för hushållen.

Drivmedelspriserna faller tillbaka

Samtidigt bromsades boendekostnaderna i februari av sjunkande elpriser.

Månadsförändringen i februari påverkades framför allt av att elpriserna sjönk, vilket bidrog till lägre boendekostnader samtidigt som hyrorna för hyresrätter höjdes. Vi såg också säsongsnormala prisökningar på kläder. Det var dessutom uppgångar för drivmedel, tjänster inom rekreation och kultur samt för restaurang- och hotellbesök, skriver SCB.

Drivmedelspriserna var ändå hela 11,5 procent lägre förra månaden, jämfört med samma månad i fjol. Inflationstakten enligt KPIF, exklusive energipriser, sjönk dessutom från 4,4 procent i januari till 3,5 procent i februari. Det är den lägsta noteringen sedan i mars 2022.

Matpriserna har stannat av

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, är försiktigt positiv till inflationsminskningen, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker var 1,2 procent, vilket är betydligt lägre än den övergripande inflationen, kommenterar hon och fortsätter:

Jämfört med januari står livsmedelspriserna i princip stilla enligt SCB:s statistik. Det är positivt, men det är för tidigt att dra för långtgående slutsatser för hur året kommer att utveckla sig. Det ekonomiska läget är fortfarande är ansträngt för både konsumenter och handlare.

Annons