Proppen ur efter alla brister – försäljningen rusade

Men branschen backar, när fler håller i pengarna.

Efter halvledarbrister, logistikproblem och låg tilldelning till handlarna verkar proppen vara ur för kategorin spelkonsoler. Enligt Elektronikbranschens snabbindex ökade nämligen försäljningen med hela 39 procent under maj, jämfört med samma månad förra året.

Kul att försäljningen av spelkonsoler kan öka. Återförsäljarna har länge sagt att de skulle kunna sälja fler spelkonsoler om de bara har tillgång och det har bitvis varit svårt att få tag i de här produkterna, säger Pernilla Enebrink, vd på Elektronikbranschen.

Annons

Även försäljningen av mobiltelefoner ökade, men med mer blygsamma 2 procent. Och kategorin datorer minskade med hela 38 procent. Det bidrog till att den totala försäljningen av hemelektronik var ned fyra procent under månaden.

Tungt för branschen

En annan kategori som backar är TV-apparater, som fallit med 7 procent under årets första fem månader. Sett över samma perioder ligger både mobiler och spelkonsoler på plus/minus noll. Den enda grupp som konsekvent ökat, från januari till maj är, Audio - där med 4 procent.

Det är inte förvånande att vi ser en svag minskning av försäljningen med tanke på den ekonomiska situationen för konsumenterna, säger Pernilla Enebrink.

Annons