PRV varnar: Piratkopiorna härjar fritt på nätet – “anmärkningsvärt”

17,4 miljarder kronor varje år.

Black Friday får många konsumenter att sätta på skygglapparna, enligt Patent- och registreringsverket. Myndigheten varnar nu för köpfesten Black Friday och då speciellt på nätet.

Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med köpfesten Black Friday och stundande julhandel riskerar många konsumenter att drabbas hårt, skriver PRV.

Annons

Enligt PRV är det “anmärkningsvärt många” som tror de köper äkta varor när det faktiskt handlar om kopior. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige sägs göra det i tron att de köper äkta varor, enligt myndigheten.

Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och kan vara farliga att använda, säger Per Holgersson expert på frågor om piratkopiering på PRV.

Enligt PRV är det nästan omöjligt att se skillnad på en äkta vara och en kopia när man ser dem på nätet. Det handlar alltså om att se till att butiken i sig verkar legitim.

Man luras helt enkelt tro att man har köpt en kontrollerad produkt som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, något som kan framkalla allergiska reaktioner eller orsaka bränder, säger Per Holgersson.

Enligt PRV så förlorar svenska företag varje år 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering. Där originalen alltså kommer från svenska företag.

Annons