Räknade fel med hundratals miljoner – krossade halv miljard

Föregående års siffror var fel.

E-handelsföretaget Tretti AB, som ägs av danska Whiteaway Group, har nu släppt sina siffror för räkenskapsåret som slutade den sista juli i fjol. Omsättningen landade på 591 miljoner kronor för 2022/2023, med ett rörelseresultat på 11,8 miljoner.

Kikar vi på allabolag.se så innebär detta ett rejält tapp från 677 miljoner året innan. Men så ska inte vara fallet. Tretti erkänner nämligen att man räknat fel med några hundra miljoner.

Annons

Det har under året uppdagats att felaktiga internredovisningskonton har redovisats i årsredovisningen som nettoomsättning respektive handelsvaror, för räkenskapsåret 2021/2022. Dessa konton används endast för koncernintern redovisning och har således ingen påverkan på bolagets resultat. Därför har jämförelsetalen i årsredovisningen rättats, skriver Tretti i årsredovisningen.

Den nya nettoomsättningen för 2021/2022? Den landar på 377 miljoner kronor. De nu inrapporterade siffrorna på 591 miljoner kronor för 2022/2023 ska alltså vara en ordentligt ökning.

Omsättningen har ökat med 57 procent under året vilket är en fortsatt effekt av den omorganisation i säljstrukturen för dotterbolagen som genomfördes föregående år, förklarar Tretti.

Detta handlar om att Tretti har gått ifrån marknadsplatsmodellen, vilket påverkar omsättningssiffrorna.

Whiteaway Group, som står bakom vitvarubutikerna Tretti, Whiteaway och Skousen, rapporterade en omsättning på 2,27 miljarder danska kronor för 2022/2023. En minskning med cirka 5 procent mot året innan. Rörelseresultatet försämrades också från 76 till 30 miljoner danska kronor.

Vi förväntar oss att vår starka marknadsposition, diversifierade portfölj av kanaler och allmänna närvaro i Danmark, Norge och Sverige kommer att göra det möjligt för oss att växa vår marknadsandel under det kommande räkenskapsåret. Samtidigt som vi fortsätter att investera i utvecklingen av vår verksamhet, förväntar vi oss att leverera en EBITDA på 65 miljoner danska kronor och en EBIT på 60,5 miljoner danska kronor för räkenskapsåret 2023/2024, skriver Whiteaway Group i sin årsrapport.

Annons