Räntan sänks – första gången på åtta år: ”Nära målet”

Kan sänkas ytterligare två gånger i år.

I dag kom så det ödesdigra beskedet från Riksbanken. Och som väntat blev det en sänkning av styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent. Det blev därmed den första sänkningen på åtta år, närmare bestämt sedan i februari 2016.

Riksbanken skriver att inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag.

Annons

Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, skriver Riksbanken.

Börsen vände med ens upp på beskedet och hade klättrat upp till 0,32 procent vid 9.30-tiden. Samtidigt försvagades kronan per omgående på räntebeskedet.

Men Riksbanken tycker att kronförsvagningen är en smäll man får ta nu när inflationen är nära målet och till och med lägre än vad man hade räknat med. KPIF-inflationen var nämligen oväntat låg i mars och tickade in på 2,2 procent. Riksbankens mål är 2,0 procent.

Information som har tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga, skriver Riksbanken.

Sannolikheten för en sänkning låg på 80 procent, efter att bland annat storbankernas experter hade uttalat sig i räntefrågan inför dagens besked. Nu räknar också bedömare med två räntesänkningar från amerikanska centralbanken Fed i år.

Annons