Regeringen öppnar för krav på vaccinpass i handeln

"Oroväckande utveckling".

Sedan början av december gäller krav på vaccinpass vid offentliga tillställningar med över hundra besökare. Kravet omfattar bland annat konserter, föreläsningar och biobesök.

I handeln finns inte någon motsvarande regel. Den som besöker en butik har istället uppmanats att hålla avstånd som främsta smittskyddsåtgärd.

Annons

LÄS ÄVEN: Så tacklar Coop, IKEA och Ica nya restriktionerna: "Gör allt vi kan"

Nu kan detta vara på väg att ändras. Tidigare i veckan presenterade regeringen nya rekommendationer i syfte att få ner smittspridningen. De nya rekommendationerna, som började gälla den 8 december, går bland annat ut på att undvika trängsel och att arbetsgivare ska möjliggöra arbete hemifrån.

I samma veva presenterade regeringen två ytterligare steg, som kan bli aktuella om situationen förvärras. I steg två ingår krav på vaccinbevis i betydligt fler sammanhang än vad som är fallet i dagsläget. I en promemoria från regeringen framgår det att det kan handla om bland annat “handelsplatser, platser för fritid- och kulturverksamhet samt marknader”.

Det kan också bli aktuellt med krav på vaccinpass även om antalet samlade personer är färre personer än hundra. Exakt var gränsen kommer att sättas i så fall är oklart, men i promemorian talas det om “avsevärt färre antal deltagare än 100”.

Vi ser en oroväckande utveckling med ökad smittspridning i hela världen. Även i Sverige ökar smittspridningen, även om vi har ett bättre läge än många andra länder. Vi behöver därför ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder om läget förvärras. Att införa vaccinationsbevis på fler verksamheter kan vara en sådan smittskyddsåtgärd, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Om och i så fall när steg två kommer att införas är fortfarande oklart. Det beror enligt regeringen på hur smittspridningen utvecklas. Hur exempelvis handeln skulle kontrollera att kunderna har vaccinpass är inte heller fastställt.

Skulle regeringen även införa sitt aviserade tredje steg i kampen mot smittan, kan det enligt uppgift också bli aktuellt med "begränsningar av maxantal personer per kvadratmeter alternativt ett högre antal personer per kvadratmeter tillsammans med vaccinationsbevis på vissa handelsplatser".

LÄS ÄVEN: Gekås VD tveksam till vaccinpass i varuhuset: ”En övning minst sagt”

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!