Regeringen svarar på faktura-kritiken: ”Minskar risken”

Vill skydda kunder från skulder.

Kampen om e-handelskassorna har blivit en följetång och än är den inte över. Flera har ifrågasatt att inte ens kostnadsfria fakturor får visas som första betalternativ och dessutom buntats ihop med kreditkort och delbetalning. Den kritiken bemöter nu regeringen.

Betalning via faktura har givetvis fördelar och för den konsument som vill dra nytta av dem finns det inga problem att välja en sådan. Att betala med en gång minskar dock risken för förseningsavgifter och att skulder byggs upp, skriver Frida Färlin, pressekreterare hos finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund, i ett mail till Ehandel.

Annons

LÄS ÄVEN: Inets VD: ”Vi vill inte att regeringen ska gå in och styra i vår kassa”

Man påpekar även att det synts en stor ökning av fakturor som kunder inte klarar av att betala och som därför hamnat hos Kronofogden.

Enligt Finansinspektionens konsumtionslånsrapport från juni i år finns det också ett uppenbart problem med en stor ökning av så kallade revolverande krediter. En ökning som man menar att e-handeln medfört.

Vidare har Kronofogdemyndigheten, enligt ett pressmeddelande från i augusti 2018, sett en ökning av antalet krav som går till fogden kopplade till handel på nätet, inte minst bland unga. Ett förändrat konsumtionsmönster där fler handlar online, kombinerat med enkelheten att betala på faktura, driver på utvecklingen, enligt fogden, skriver Frida Färlin.

LÄS ÄVEN: Klarnas nya kritik: ”Är i regel inte gratis”

Annons