Regeringen tillåter hemkört men inte gårdsförsäljning

Med start i höst blir det möjligt att beställa hem alkohol från Systembolaget. Regeringspartierna har nu kommit överens om att Systembolaget på försök ska erbjuda hemleverans i sex olika områden i landet.

Sedan 2008 har e-handlare inom EU kunnat erbjuda hemleveranser av alkohol i Sverige. Regeringen var tidigare splittrad i frågan men nu ska Systembolaget ges samma möjlighet på försök i sex olika områden i landet, var är ännu oklart.

– Vi vill låta Systembolaget under hösten starta en försöksverksamhet med hemtransport av varor. Det blir en försöksverksamhet för att se att Systembolaget på vanligt sätt kan upprätthålla ålderskontroll och inte sälja till personer som har ett alkoholproblem och så vidare, säger Maria Larsson, barn och äldreminister.

Annons

Samma regler som i butik

Hemleveransen kommer att kosta från 250 kronor och ökar utifrån beställningens volym. Minsta beställningen är ett kolli som innehåller sex till tolv flaskor och maxbeställningen är åtta kolli. Leveranstiden beräknas ligga på 2-4 dagar beroende på var i landet man bor.

Leverantörer kommer att upphandlas regionalt av Sytembolaget och försäljningen kommer att gå till på samma sätt som i butik. Köparens ålder kontrolleras och identitetskortet skannas vid leveransen. Varorna lämnas inte ut till någon som är berusad eller som misstänks langa.

– Tanken är att det här ska kunna fungera på precis samma sätt som försäljning i en vanlig butik gör, med upprätthållande av de regelverk och det sociala ansvar som Systembolaget är bärare av, säger Maria Larsson.

Ingen gårdsförsäljning

Många gårdsproducenter av vin och öl har också hoppats på en möjlighet att sälja direkt till besökare, men så blir det inte. Samtidigt beslutade även regeringen att det inte är aktuellt med gårdsförsäljning av alkohol, trots att samtliga fyra regeringspartier gärna sett att det gick att införa.

Enligt Maria Larsson är regeringen enig om att det inte skulle vara möjligt att behålla Systembolagets monopol om den föreslagna gårdsförsäljningen infördes. Frågan ska dock beredas vidare i regeringskansliet.

– Vi ska analysera frågan en gång till, vi ska vända och vrida på alla stenar för att se om det finns någon framkomlig väg, säger Maria Larsson.

 
Relaterade nyheter:
Systembolagets E-handel splittrar regeringen
Systembolagets E-handel ligger runt hörnet

Bild: Systembolaget
Källor:
Sveriges Radio, Dagens Industri

Annons

Annons