Regeringens uppmaning inför Black Friday: ”Vänd om och gå hem”

Stor oro för trängsel.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallade till presskonferens tillsammans med Svensk Handels vd, Karin Johansson, och Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten med anledning av stundande Black Friday och julhandeln, där trängseln hos butiker och ombud brukar vara omfattande.

Men några nya besked blev det inte. Istället tryckte man ytterligare på att de allmänna råden med ett stort enskilt ansvar gäller.

Annons

Börja julklappsinköpen redan nu för att säkerställa att det inte blir trängsel, var Karin Johanssons uppmaning.

Ser man att det är trängsel får man vända om och gå hem, svårare än så är det inte, sade Ibrahim Baylan.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör vädjade till alla svenskar att bara konsumera det allra nödvändigaste. Och han menade också på att e-handlandet inte är lösningen.

Sannolikt kommer en större del av handeln än vanligt att äga rum över nätet. Det löser dock inte problemen, då trängsel riskerar att uppstå på nya ställen. Budskapet från Folkhälsomyndigheten är att dra ned på inköpen och bara köra nödvändiga inköp på ett säkert sätt, sa han med bestämdhet i rösten.

"Välj hemleverans"

Ibrahim Baylan passade även på att skicka med en liten uppmaning.

Fler och fler e-handlare erbjuder hemleverans. Så de som har möjligheten uppmanar vi att välja det här alternativet, för att minska trängseln hos våra ombud.

På de efterföljande frågorna om man inte kan vidta skarpare åtgärder för att minska den uppenbart befarade trängseln i jul konstaterade näringsministern att man helt enkelt saknar lagstöd för den typen av inskränkningar.

Vi håller på att jobba fram en pandemilag som kommer att ge regeringen ytterligare verktyg, sade Ibrahim Baylan.

Annons

Han meddelade även att man i dag lämnat besked till branschen att de gällande stödpaketen kommer att förlängas, men Svensk Handel vill ha mer.

Omställningsstöden har en tendens att dröja, inte minst vid handläggning och utbetalning. Vi tycker att ett uppskov med skattebetalningar också vore logiskt och bra, konstaterade Karin Johansson.

Annons