Reglerna ska förenklas – men handeln kräver sänkt moms

"Olyckligt att de inte går steget längre".

Snart kan begagnade och donationer bli billigare enklare att sälja. Regeringen har meddelat att de ska se över momsreglerna vid försäljning av dessa. Men Svensk Handel vill se en översyn av momssatser för att stärka cirkulära affärsmodeller.

Gårdagens besked från regeringen är ett steg i rätt riktning. Svensk Handel kommer givetvis att bidra aktivt till utredningen, och upplysa om de fördelar en minskad momsbörda bidrar till. Det är ett kraftfullt verktyg för att accelerera utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Annons

Branschorganisationen menar att det behövs incitament för att driva omställningen mot en mer hållbar konsumtion. Sänkt moms vid försäljning av second hand-produkter skulle kunna vara just en sådan.

Det är olyckligt att regeringen inte går steget längre i sin uppdragsförklaring. Vi tycker att utredningen åtminstone borde analysera vad som skulle krävas för att sänka momsen. Vilka är begränsningarna? Och i vilken mån hindrar nuvarande EU-regler detta?, säger Sofia Larsen.

"En översyn krävs"

Den vara som säljs begagnad i dag dubbelbeskattas, eftersom det är full moms vid varje försäljning.

Menar regeringen allvar med viljan om att ställa om till ett mer hållbart samhälle och uppmuntra cirkulera affärsmodeller, måste även dessa frågor lyftas i utredningen. En översyn av momsreglerna krävs för att skapa lika konkurrensvillkor mellan aktörer, oavsett bolagsform, säger Sofia Larsen.

Annons