Rekordmånga konkurser – e-handeln hårdast drabbad

"Kommer bli ett stålbad".

Det är som bekant kärva ekonomiska tider för företagen. I juli gick hela 589 aktiebolag i konkurs. Det är en ökning med 65 procent, jämfört med juli i fjol. Det visar färsk statistik från Creditsafe. Detta är tolfte månaden i rad som konkurserna ökar.

Vi befinner oss mitt i sommaren och kan addera ytterligare en månad med kraftig konkursökning. Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning, skriver Creditsafes vd Henrik Jacobsson, i en kommentar.

Annons

"Ökningen fortsätter"

Sett till perioden januari till juli så har landet de högsta konkursnivåerna sedan Creditsafe inledde sina mätningar 1999. Särskilt tufft är det för e-handeln där konkurserna stigit med 118 procent sedan årsskiftet.

Totalt har 108 e-handlare gått i konkurs. Även byggbranschen är hårt drabbad.

Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, konstaterar Henrik Jacobsson.

Plus 37 procent

I detaljhandeln ökade antalet konkurser med 110 procent, till 86 konkurser i juli, mot 41 i fjol.

Hittills i år har 4 486 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 3 269 bolag under motsvarande period förra året. Det är en ökning med 37 procent.

Det som driver utvecklingen är främst den höga inflationen – och de stigande räntorna. Antalet nystartade företag är nu dock på motsvarande nivå som 2019. Samtidigt minskade nyetableringarna med 17 procent, jämfört med 2022.

Annons