Rekordmånga konkurser i januari – e-handeln mest utsatt

"Har dessvärre bara eskalerat".

Trots rekordhöga nivåer i slutet på förra året har konkurserna inte saktat ned, tvärtom. De har tagit ytterligare fart. Det nya året har bjudit på det högsta antalet på tio år, visar statistik från UC. Ökningen jämfört med januari förra året är hela 47 procent.

Vi var nog många som hoppades på att toppen skulle vara nådd i och med de rekordhöga antalet konkurser vi såg under december månad. Men den negativa spiralen med extremt hög osäkerhet, fortsatt hög inflation och ökade kostnader i form av både räntor och elpriser har dessvärre bara eskalerat ytterligare under den första delen på året, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett uttalande.

Annons

Allra värst drabbad har återigen e-handeln varit, visar Creditsafes siffror. De har registrerat 64 e-handlare som gått i konkurs under januari, vilket är en ökning med 73% mot januari 2022.

Det är stigande konkurstal i samtliga branscher i vår statistik. Men också väldigt tydliga utmaningar för företagen som jobbar mot konsumenter, där slår konkurserna nu igenom med full kraft, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

"Fortsätter stiga i ett halvår"

Totalt gick 628 aktiebolag i konkurs under årets första månad och prognosen är att det värsta långtifrån är över. Kanske inte så konstigt när notan från stödpaketen nu ska betalas.

Min bedömning är att konkurserna bland svenska företag fortsätter stiga i minst ett halvår, säger Henrik Jacobsson.

Samtidigt noterar både UC och Creditsafe att antalet nystartade bolag minskat kraftigt. UC noterar en nedgång med 46 procent och Creditsafe, som tittar på aktiebolag, en minskning med 19 procent.

Annons