Restriktionerna ryker – Svensk Handel jublar: ”En ljusare framtid”

"Handeln är en av de branscher som drabbats hårdast."

På torsdagsmorgonen kom det glädjande beskedet – att regeringen slopar alla corona-restriktioner den 9 februari, alltså på onsdag nästa vecka.

Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, sa statsminister Magdalena Andersson (S), under en pressträff.

Annons

LÄS ÄVEN: Då slopas restriktionerna: ”Dags att öppna Sverige igen”

Svensk Handel applåderar förstås beslutet. Och det är en särskilt stor lättnad för modehandeln, menar man.

Det är mycket välkommet att regeringen och Folkhälsomyndigheten nu följer våra grannländer och avvecklar restriktionerna. Pandemin har påverkat oss alla såväl privat som i våra yrkesroller. Handeln är en av de branscher som drabbats hårdast, inte minst den modehandel som tappat stort under de senaste åren, kommenterar Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

"Tusentals påverkade"

Branschorganisationen välkomnar också att de särskilda reglerna för inresor till Sverige från de nordiska grannländerna, nu också ska tas bort.

Under stora delar av pandemin har den annars så blomstrande gränshandeln mot Norge helt legat nere. Tusentals människor har påverkats när möjligheten till arbete gått förlorad och kommunerna utmed gränsen har prövats extra hårt de senaste två åren. När det nordiska samarbetet behövdes som bäst så har det tyvärr fungerat som sämst. Det krävs ett rejält omtag i det nordiska samarbetet så att händelser likt dessa inte upprepas.

"Ger hopp"

De åtgärder som gällt hemarbete, som nu dessutom ryker, har också drabbat den fysiska handeln hårt, betonar Mats Hedenström.

För handelns vidkommande är det av stor betydelse att människor nu återvänder till sina arbetsplatser. Framför allt landets citykärnor har drabbats otroligt hårt av att människor arbetat hemifrån. Dagens besked inger därför hopp om en ljusare framtid.

Annons
Annons