Resultattapp för Apotea – därför rasar vinsten

Lägre vinst än 2019, alltså innan pandemin.

Hur går det för Apotea? Jo, det vet vi nu. Men siffrorna för 2022 förmedlas i nuläget inte av e-handlaren. Istället hittas dem i storägaren och investmentbolaget Creades bokslut för förra året.

Där ser vi att nätapotekets nettoomsättning landade på 4,88 miljarder kronor. Det var en ökning med 7 procent från året innan, då den låg på 4,58 miljarder kronor.

Annons

Rörelseresultatet uppgick till 48 miljoner kronor, ner från 134 miljoner kronor året innan, då försäljningen var kraftigt pandemidopad. Nettoresultatet minskade samtidigt till 18 miljoner, från 105 miljoner året innan.

Även om vi tar i beräkningen att pandemin gav både lönsamheten och tillväxten en rejäl skjuts under 2020 och 2021 så var resultatet i fjol ändå lägre än 2019, då det tickade in på 63 miljoner kronor. Pandemieffekten kan alltså inte förklara hela vinsttappet i det här fallet, även om jämförelsetalen är höga.

Svärdson har haft lagerbekymmer

Enligt Apotea-vd:n Pär Svärdson har e-handlaren nämligen även lidit av kapacitetsbrist. Det ska ha hämmat både tillväxten och lett till ökade kostnaderna. Men dessa problem ska lösas med den nya utbyggnaden av lagret, som redan är klar. När allt rullar som det ska, redan om ett par veckor, ska kapaciteten fördubblas till 100 000 order per dag. Det skriver Breakit.

Men resultatnedgången förklaras också av att många apotekskunder har börjat att handla mer på fysiska apotek igen – sedan pandemirestriktionerna hävdes i februari förra året.

Nytt förslag utmanar affären

Nu kan affären även komma att utmanas av ett nytt förslag från Läkemedelsverket. Om myndighetens förslag blir verklighet i höst måste mottagaren var hemma och ta emot ett paket med apoteksvaror, från ett bud. Enligt Pär Svärdsons uppskattningar skulle det påverka omkring hälften av Apoteas leveranser.

Finansmannen Sven Hagströmers Creades ägde i fjol 5 procent av Apotea, till ett värde av närmare en halv miljard kronor. E-handlaren är investmentbolagets femte största onoterade portföljsinnehav. Innehavet ger Apotea en värdering på 6,3 miljarder kronor, i årsredovisningen för 2022.

Annons