Rusningen fortsätter trots rekordet – ”varit helt fantastisk”

Svenskarna köper TV som aldrig förr.

Hemelektronikbranschen summerade 2020 som ett nytt rekordår. Försäljningen steg med 12 procent jämfört med 2019, trots att man faktiskt backade något under december.

Minskningen under december är delvis ett resultat av att branschen tog sitt ansvar under den fysiska mellandagsrean. Men sett över hela året har försäljningen varit helt fantastisk, säger Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

Annons

Bäst gick kategorin TV, där försäljningen rusade med 29 procent. Allra mest ökade de största TV-skärmarna, som lyfte med 50 procent jämfört med året innan. En annan vinnare var spelkonsoler, där ökningen uppgick till 18 procent trots att tillgången var minst sagt långt efter efterfrågan när nya Playstation 5 och Xbox Series S och X såg dagens ljus.

LÄS ÄVEN: Stort e-handelskaos i jakten på konsolerna: "Megabrist"

Inledningen på 2021 har följt i fjolårets fotspår. I januari steg värdet av försäljningen med 8 procent, jämfört med samma period förra året. Och återigen är det de riktigt stora TV-skärmarna, på 65 tum och uppåt, som lockar konsumenterna till köp. Här såg man en 52-procentig ökning.

TV-kategorin överlag ökade med totalt 24 procent i januari och även mobiltelefoner fick sig en skjuts uppåt, närmare bestämt med 9 procent.

Fortsatt fin försäljning. Vi ska dock komma ihåg att jämförelsemånaden, januari 2020, fortfarande var innan corona-pandemin bröt ut, säger Klas Elm.

Annons