Rusta avstår från e-handel: ”Inga planer på Click&Collect”

Kräver låga priser försäljning i varuhus?

Även om e-handeln har intagit - och i vissa fall närmast tagit över - en rad branscher, finns det fortfarande flera aktörer som avvaktar med att satsa på digital handel. En av dem är Biltema, som dock nyligen tog ett kliv närmare traditionell e-handel. I deras fall handlar det om Click&Collect, som ska lanseras nu under hösten. Samtidigt planerar Biltema att dubbla antalet fysiska varuhus under de kommande åren.

LÄS ÄVEN: Biltema avvaktar med e-handel: "Vi flyger likt förbaskat ändå"

Annons

En annan aktör som satsar stort på den fysiska handeln är lågpriskedjan Rusta, som i dag har över 150 varuhus på fyra marknader. Bara nu i september och oktober utökar företaget med nio nya varuhus, vilket innebär att det bara i Sverige kommer att finnas 93 varuhus inom kort. För att backa upp alla varuhus ska Rusta bygga ut sitt centrallalger i Norrköping, vilket nyligen firades med ett första spadtag.

Men till skillnad från Biltema har Rusta inga planer på att även expandera i den digitala världen.

Rustas fokus är att erbjuda ett brett utbud av hem- och fritidsprodukter till lägsta pris. Än så länge är det genom våra fysiska varuhus som det är möjligt att göra det, och fortfarande tjäna pengar. Några konkreta planer på Click&Collect har vi inte i dagsläget, säger Rustas kommunikationschef Cecilia Gärdestad till Ehandel.

Driver e-handel i separat bolag

Rustas strategi skiljer sig alltså från den hos Dollarstore, som också har byggt sin verksamhet genom att sälja varor till lågpris i varuhus runt om i landet. Dollarstore, som lanserade sin e-handel tidigare i år, erbjuder fri frakt så länge orderns värde överstiger tusen kronor.

LÄS ÄVEN: Dollarstore om e-handeln: "En minst sagt magisk start"

Men helt främmande för e-handel är inte heller Rusta. Företaget startade nyligen det självständiga holdingbolaget Homeshop Ventures, som hanterar koncernens e-handelsverksamhet. Företaget driver i nuläget fiskebutiken Happy Angler och mattbutiken Ciqola Carpets. Det sistnämnda hanterar sin logistik i Rustas lager i Norrköping.

LÄS ÄVEN: Rusta går online - startar fristående e-handelsbolag

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!