Rusta minskade förlusten – och höjer utdelningen

Led fortfarande av sviterna efter IT-attacken.

Rusta är fortfarande stekheta sedan börsnoteringen. Nu har lågpriskedjan visat upp sitt fjärde kvartal och det var idel positiva besked.

Rustas Q4 i siffror:

Annons
  • Nettoomsättning: 2 268 miljoner kronor (2 204)
  • Jämförbar tillväxt: -1,2% (4,4)
  • Rörelseresultat: -49 miljoner (-52)

Ökad försäljning och minskad förlust, alltså. Något som bidrog till att helåret blev en riktigt trevlig historia. Rörelseresultatet för helåret ökade nämligen från 518 till 753 miljoner kronor och omsättningen ökade med 9 procent till 11,1 miljarder.

Allt detta trots att man drabbades hårt när ett av Tietoevrys datacenter utsattes för en ransomware-attack i inledningen av året.

Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal. För helåret noterar vi särskilt att segmentet övriga marknader vänder till lönsamhet, säger Göran Westerberg, vd på Rusta, i en kommentar.

Rapporten fick också aktien att lyfta, med drygt 3,2 procent i skrivande stund. Inte så konstigt när styrelsen också föreslog en ökad utdelning på 1,15 kronor (0,69) kronor. Och mycket talar för att den fina formen fortsätter att hålla i sig.

När vi blickar framåt ser vi att sommarvärmen i maj lett till en bra start av försäljningen under vårt viktiga första kvartal. Jag ser fram emot att fortsätta stärka Rustas position som en ledande aktör på den nordiska lågprismarknaden och vill rikta ett stort tack till Rustas medarbetare som har gjort ett fantastiskt arbete under året, säger Göran Westerberg.

Annons