Ryssland vill ta över Ikea och H&M – ”kan stjäla de saker som finns”

Regimen slår tillbaka mot de globala jättarna.

De utländska jättarna i Ryssland har turats om att stänga ned sin verksamhet i landet, till följd av kriget i Ukraina. Nu planerar dock Ryssland för att slå tillbaka - hårt. Vladimir Putins regim har nämligen tagit fram ett lagförslag, som innebär att staten kan ta över utländska bolags tillgångar och drift. Det rapporterar DI.

Det skulle bland annat kunna innebära att Ikea och H&M helt enkelt förlorar sina butiker och lager till den ryska staten.

Annons

Det får självklart effekter för bolagen som stängt ned och förlorar sina tillgångar. Men hur stora de är kan bara företagen veta. Det är klart att den ryska staten kan ta över ett Ikeavaruhus och stjäla de saker som finns kvar. Men Ikea kommer att fortsätta leverera Billybokhyllorna, säger Thorbjörn Becker, forskare och chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan, till tidningen.

Skulle bolagen själva återuppta sin verksamhet, eller sälja aktier så att utländska ägarandelar understiger 25 procent, kommer man undan.

Ett annat lagförslag som tagits fram gör gällande att Ryssland ska kunna försätta de bolag som lämnar marknaden i konkurs. Exakt vad de här förslagen kan komma att få för effekter vill dock inte Ikea kommentera i dagsläget.

Vi vill inte spekulera. Det är för tidigt att tala om några potentiella konsekvenser av detta, säger en talesperson.

LÄS ÄVEN: Stor lista: Här är megabolagen som bommat igen i Ryssland – bransch för bransch (Ehandel Plus)

Annons