Så blir Svensk Handels nya styrelse – ”hälften män och hälften kvinnor”

"Viktigt med bredd".

I går stod det klart vilka som tar plats i Svensk Handels styrelse. Och av de 19 personer som befolkar styrelsen, så är det fem som är nyvalda.

Och det är inga mindre än följande tunga namn: Eric Lundberg, vd på Apotek Hjärtat, Nina Jönsson, Plantagen-vd – och Ann Carlsson Meyer vd för Systembolaget.

Annons

Nyvalda är också Marie Nygren, vd för Coop Sverige samt Elisabeth Peregi, som chefar över Kappahl. Anders Svensson, vd på ICA Sverige har samtidigt valts om till ordförande.

2021 präglades precis som året innan av coronapandemin. När vi nu trodde på bättre tider kom också det fruktansvärda kriget i Ukraina med stort mänskligt lidande. Kriget medför utmaningar för hela samhället och även för handeln, kommenterar Anders Svensson och fortsätter:

Vi ska finnas där för våra medlemmar, små som stora, under året som kommer och jag vill välkomna de nya ledamöterna i Svensk Handels styrelse

Nina Jönsson – vd för Plantagen och en av fem nya medlemmarna i styrelsen – säger att hon känner sig hedrad över utnämningen.

Handeln är en enormt viktig del av det svenska samhället, inte minst då den många gånger är unga människors första möte med arbetslivet. Det är också en bransch i rörelse och jag hoppas att jag med min erfarenhet ska kunna bidra med lärdomar från dagligvaru- och sällanköpsbranschen, konstaterar hon.

Viktigt med bredd

För att ta reda på hur Svensk Handel tänkt när de valt styrelse kontaktade vi Staffan Lindquist, valberedningens ordförande. Och han svarar att det är viktigt med bredd i styrelsen.

Svensk Handels valberedning arbetar kontinuerligt med att få Svensk Handels styrelse att vara så bred som möjligt och representera medlemsstrukturen. I arbetet finns det alltså många variabler att ta hänsyn till, säger Staffan Lindqvist till Ehandel.

Styrelsen ska har representanter från både små och stora företag. De ska också komma från olika branscher. Och företräda såväl detalj- och partihandel, som e-handel, betonar han.

Annons

Under årets arbete har fokus också bland annat legat på en jämn könsrepresentation och vi är mycket glada över att vi till stämman kunde föreslå en styrelse som består av hälften män och hälften kvinnor, säger Staffan Lindqvist.

Svensk Handels nya styrelse består av:

Anders Svensson, ICA Sverige AB, ordförande
Freddy Sobin, Kicks Kosmetikkedjan AB, förste vice ordförande
Björn Lindblad, Mio AB, andre vice ordförande
Klas Balkow, Axfood AB
Kristofer Tonström, Clas Ohlson AB
Filip Ekvall, H&M Hennes & Mauritz Sverige AB
Liv Forhaug, Martin & Servera AB
Patrik Hedelin, eEquity Services AB
Lena Herder, IKEA Svenska Försäljnings AB
Charlotte Nordén, Cellbes AB
Susanne Holmström, NetOnNet AB
Elisabeth Tedestål, Vellingeblomman AB
Magnus Wassén, Wassén Livs AB
Eric Lundberg, Apotek Hjärtat AB
Nina Jönsson, Plantagen Sverige AB
Ann Carlsson Meyer, Systembolaget AB
Marie Nygren, Coop Sverige AB
Elisabeth Peregi, KappAhl AB

Därutöver är Sofia Larsen, nytillträdd vd på Svensk Handel och i rollen som sådan, ledamot i styrelsen. Freddy Sobin, vd Kicks Kosmetikkedjan AB omvaldes till förste vice ordförande och till andre vice ordförande omvaldes Björn Lindblad, vd Mio AB.

Annons