Så kan Ryssland kapa IKEA och H&M – ansökningar om kopior

Idea kan bli landets nya möbeljätte.

Vi har tidigare skrivit om hur Vladimir Putins regim undersökt hur man kan ta över tillgångarna och driften från de bolag som lämnat landet. Bolag som Ikea, H&M och Volvos verksamheter i landet, skulle alltså kunna hamna i rysk ägo.

En annan väg som nu undersöks är att helt enkelt kopiera de internationella jättarna. Enligt uppgifter har det ryska patent- och registreringsverket mottagit ansökningar med namn och logotyper, som är försvinnande lika flera av de bolag som för närvarande bojkottar landet.

Annons

En av ansökningarna ska vara Idea, alltså en egen variant på Ikea, som ska sälja möbler.

Formellt sätt kan man inte göra så här. Immaterialrätter bygger på internationella överenskommelser. Det är intressant att den blir en del av slagfältet, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt näringsliv, till SVT.

Vad det här innebär i praktiken för de drabbade företagen är för tidigt att säga. Men om Ryssland lyckas ta över rättigheterna kan det bli tufft framöver.

Kortsiktigt påverkar det förstås deras möjligheter att bedriva sin verksamhet på en jättemarknad. Långsiktigt är det riktigt problematiskt hur företagen ska kunna komma tillbaka till den ryska marknaden. Hur ska företagen våga lita på att om de får behålla sina rättigheter om de kommer tillbaka?

"Väldigt svårt"

Huruvida de nya varumärkesansökningarna kommer att gå igenom är ännu oklart. Men om det sker kommer det att bli svårt att stoppa utvecklingen.

Immaterialrätter bygger på regler. Det är lagar, paragrafer och internationella överenskommelser. Om Ryssland nu kliver av från de överenskommelserna så är det väldigt svårt för ett enskilt företag att ta det vidare, eftersom domstolarna där skulle inte respektera lagarna, säger Christina Wainikka.

Annons