Så länge delade Apoteket data med Facebook: ”Beklagar verkligen”

"Vi har felaktigt delat den typen av uppgifter".

Apoteket har gjort en intern översyn efter att det framkommit att de delat data om kunders inköp med Facebook. Den är nu klar. Och bolaget medger att man agerat felaktigt.

Jag beklagar verkligen det som har hänt. Jag tycker, och jag förstår att man förväntar sig annat av oss på Apoteket, säger Anna Rogmark, chefsjurist på Apoteket, till Ekot.

Annons

Det visade sig bland annat att Apoteket delade köp av receptfria läkemedel och andra produkter, samt viss information vid köp av receptbelagda läkemedel. De bedömer själva att runt en miljon kunder har drabbats.

Jag tycker inte att Facebook ska få veta att du har köpt den typ av produkter. Jag tycker att vi har felaktigt delat den typ av uppgifter som är kopplade till hälsorelaterade frågor.

Exakt när man började bjuda Facebook på data vet man inte i dag, men det kan ha pågått i fem år. Varför det skedde från första början har man heller inte svar på.

Vilka överväganden vi gjorde då, känner inte jag till. Kunskapen om att vi faktiskt skickade den här informationen fanns inte på ett tydligt sätt, säger Anna Rogmark.

LÄS ÄVEN: Apoteket delade data med Facebook - avslöjade klamydiatest

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!