Så många åtalas i misstänkta ICA-härvan: ”Allvarligt”

Kan ha plockat på sig över 25 miljoner via insiderinformation.

I samband med att ICA köptes ut från börsen uppdagades misstänkta insiderbrott. En razzia genomfördes mot huvudkontoret och ett antal personer häktades under pågående utredning.

Nu står det klart att 18 personer kommer att åtalas för insiderbrott eller grovt insiderbrott. Samtliga ska vara Ica-handlare samt vänner och anhöriga, enligt Ekobrottsmyndigheten. Tillsammans misstänks de åtalade ha tjänat över 25 miljoner kronor på insiderinformationen. Några misstänks ha rakat in tiotusentals kronor och andra flera miljoner.

Annons

Vår tes tidigt i utredningen var att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut Ica från börsen läcktes av någon från Ica-handlarnas förbundsstyrelse. Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter. Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen, säger åklagare Pontus Hamilton, i ett uttalande.

Nu hoppas han att dels att de misstänkta ska åläggas mellan tre och fem års näringsförbud av tingsrätten. Men också att runt 20,5 miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

"Även vi påverkas"

Ica i sin tur inväntar nu den rättsliga processen innan man själva går vidare i ärendet.

Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. Icas ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder. Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i Ica-handlarnas förbund påverkas naturligtvis även vi, och Icas varumärke, av denna situation, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund i ett pressmeddelande.

Annons