Så många ska shoppa mindre i år – inflationen sätter djupa spår

"Behöver inte gräva hål i fickan".

Sportlovet är snart här och det kan betyda klirr i kassan, även för e-handlare. Enligt en undersökning som Amazon Sverige har gjort, planerar svenskarna nämligen att spendera 5 363 kronor i snitt under perioden. Och det trots att en av fyra budgeterat för mindre än 500 kronor.

Undersökningen visar också att en stor del av pengarna kommer att läggas hemmavid. Endast en av tio har planerat in en skidsemester.

Annons

Sportlovet är ett välkommet avbrott i vardagen för många, en möjlighet att hitta på roliga aktiviteter både inomhus och utomhus. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man inte behöver gräva några djupare hål i fickan för att skapa härliga minnen ihop med familjen. Ett roligt pussel, en eftermiddag i pulkabacken eller mysig filmkväll kan vara minst lika uppskattat som en dyr skidsemester, säger Gulfem Toygar, Sverigechef på Amazon.se.

Det är dock ett budskap som ensamstående föräldrar i undersökningen ej har hörsammat. De planerar i snitt att spendera 8 185 kronor under sportlovet - alltså nästan 3000 kronor mer än den genomsnittliga budgeten.

De håller hårdast i plånboken

Ser man till helåret dock verkar svenskarna bli mer återhållsamma. Fyra av tio, 41 procent, tror att de kommer att shoppa mindre. Samtidigt svarar 21 procent att de istället kommer att spara pengar genom att leta efter rabatter och erbjudanden.

Och det är framför allt i Småland man kommer att hålla igen. Där uppger 51 procent av de svarande att de ska shoppa mindre i år.

I Norrland kommer man att vara mer frikostiga. Där säger endast 36 procent att de ska handla mindre under 2023 - lägst i landet.

Annons