Så mycket dyrare blir 2023: ”Kommer bli värre”

Tuffa tider väntar även nästa år.

Snart lägger vi ett dystert 2022 bakom oss. Men kommer handlarna att få fira in ett nytt år med mer shoppingsugna kunder? Mycket tveksamt. SEB har räknat på saken och kommit fram till att hushållsutgifterna ökar ytterligare under 2023, vilken sannolikt kan dämpa köplusten.

Enligt SEB:s uträkning kan till exempel en tvåbarnsfamilj, med villa och bil, vänta sig en utgiftsökning på runt 38 000 kronor nästa år, jämfört med 2022.

Annons

Hushållen har visat på en enorm motståndskraft under ett av de tuffaste privatekonomiska åren i modern tid. Många sparade i ladorna under pandemin och den krockkudden har för flera varit räddningen. Inför 2023 står en barnfamilj för ytterligare en rejäl utgiftsökning på närmare 38 000 kronor. Den här gången kommer hushållen behöva använda alla verktyg som finns i den privatekonomiska verktygslådan för att övervintra, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández, i ett uttalande.

Det finns dock stora geografiska skillnader. En familj i Malmö kan räkna med en utgiftsökning på 34 procent, medan en familj i Luleå beräknas få en ökning på 10 procent. Mycket handlar om vilket elprisområde man bor i.

"Allt är inte nattsvart"

Men det som slår jämnt ut mot alla är priserna på livs- och drivmedel. Det sistnämnda väntas faktiskt sjunka något i pris under 2023, medan maten väntas bli ännu dyrare.

Matkassen har aldrig varit dyrare och många hushåll har behövt anpassa plånboken till en ny verklighet. Det mesta talar för att det kommer bli värre innan det blir bättre. Allt är dock inte nattsvart. Under 2023 förväntas drivmedelspriserna komma ner något samtidigt som hushållen kan lägga den största delen av räntehöjningarna bakom sig, säger Américo Fernández.

Annons