Så mycket har matpriserna ökat: ”Aldrig tidigare skett”

"Börjar påverka konsumenter och deras köpbeteende".

Att maten har blivit dyrare i år har förstås inte undgått någon. Men precis hur mycket dyrare? Det har prisjämförelseföretaget Foodrunners koll på och enligt deras siffror har livsmedelspriserna rusat med 9,1 procent under första halvåret.

På Foodrunners har vi möjligheten att kunna mäta både enskilda varor men också större kassar över tid och har valt att specialstudera smör, snacks, bröd och falukorv. Då vi inte bara är ett prisjämförelseverktyg, utan fokuserar på att hjälpa konsumenten handla sin totala kasse så billligt som möjligt, har vi kunnat följa priser i kombination med förändrat köpbeteende berättar Andreas Johansson, CTO på Foodrunners.

Annons

Deras undersökning innefattar 1000 butiker och här kan man tydligt se hur populära varor fått betydligt fetare prislappar. Priset på smör har ökat med 21,6 procent, falukorven har blivit 15,2 procent dyrare och brödet 7,1 procent dyrare.

För den som nu hade tänkt trösta sig med lite snacks, så har vi ytterligare dåliga nyheter. Där har prislapparna stegrat med i snitt 19,3 procent.

Det sker jätteökningar på mejerivaror och grönsaker men även svenska klassiker såsom falukorven, ostbågarna till helgen och brödet har skjutit i höjden. Det har varit tre prishöjningar hittills i år och det har vi aldrig tidigare skett.

Det verkar ännu inte finnas någon ände i sikte. Bolaget räknar nämligen med att höjningarna kommer att fortsätta, även under andra halvan av året.

Vi kan konstatera att det underlag som Foodrunners sammanställer veckovis visar att priserna fortsätter upp även i juli och att det tyvärr ser ut att fortsätta så under hösten. Det är en allvarlig trend och den börjar påverka konsumenter och deras köpbeteende nu, säger Andreas Johansson.

Annons