Så ser e-handlarna på mellandagsrean: ”Black Week viktigare”

Mellandagsrean allt mer i skuggan av Black Week.

Ehandel frågade HUI:s vd Emma Hernell om hur hon ser på mellandagsrean. Och hennes bild är december blivit en mindre viktig reamånad. November har kört om.

När vi mäter detaljhandeln månad för månad, är det tydligt att november har blivit en allt viktigare försäljningsmånad. Många passar på att handla i november för att få hem sina varor i tid, sa Emma Hernell till Ehandel på måndagen.

Annons

LÄS ÄVEN: HUI: Mellandagsrean backar – ”många handlar i november”

Men vad tycker e-handlarna? Camilla Waldmark – PR- och kommunikationsansvarig på Elon – säger att 2020 var ett speciellt år – med negativa effekter på mellandagsrean. Men i år är det annorlunda.

Vi ställde in vår mellandags- och januarirea efter att regeringen satte in restriktioner. I år kommer vi återigen att ha rea i såväl butik som online och ser fram emot att aktivera det i båda kanalerna till skillnad från förra året. Vi kommer att ha bra erbjudanden i alla våra produktkategorier, den här reaperioden är fortsatt viktig för oss, säger Camilla Waldmark.

Black Friday körde om

Li Persson, kommunikationsansvarig på Elgiganten, säger att mellandagsrean historiskt sett har varit den mest populära reaperioden under året. Men sedan Black Fridays intåg på den svenska marknaden har detta förändrats något.

2016 passerade till exempel Black Friday juldagen i försäljning och blev årets största shoppingdag. Vi ser fortsatt ett stort intresse för mellandagsrean. Därför kommer vi erbjuda våra kunder en kampanj med bra deals på ett urval av produkterna vi vet är efterfrågade, säger Li Persson.

Det här även något som HUI:s Emma Hernell var inne på. Hon pekade bland annat på minskade restlager, efter Black Week. Det mesta säljs av i november, vilket är särskilt tydligt i modehandeln.

"Black week är viktigare"

Mikael Snabb, avgående vd på Caia, säger att sminkföretaget inte bestämt sig än för hur ska göra med mellandagsrean i år.

Vi har inte tagit något beslut avseende mellandagarna. Men Black Week är definitivt viktigare för oss än mellandagarna, säger Mikael Snabb.

Annons

Han tycker dock inte att november har förvandlats till en enda långa reamånad. Huvudfokus ligger på Black Week.

Vi har bara kört rea under Black week och vi har till och med sänkt rabattsaten mot föregående år.

Rea för fysiska handeln?

Emma Hernell var inne på att mellandagsrean kanske främst är readagar för den fysiska handeln numera.

Många vill gå ner på stan under mellandagarna. Det kan vara skönt att komma ut och göra något annat, efter julhelgen. Det fungerar som en ventil ventil. Vissa passar också på att byta fel exempelvis fel storlekar efter julklappsutdelningen, medan andra har behov av att handla inför nyår, sa hon.

Annons