Så ska Footway räddas – steg för steg: ”Hoppfullt”

Planen som ska göra e-handelsjätten lönsam.

I juli kom beskedet att Footway-koncernen, som innehåller webbutiker som Sportamore, Stayhard, Netlens, Footway och Caliroots, ansökt om rekonstruktion.

Nu, tre månader senare, offentliggör bolaget sin preliminära rekonstruktionsplan, som ska laga det sjunkande skeppet och få det att segla igen.

Annons

Först och främst föreslås en skuldnedskrivningslikvid på 70 miljoner kronor. Samtidigt planeras en nyemission på samma belopp, inklusive konvertering av ett konvertibelt lån på 20 miljoner. Totalt ska 25 procent av skulderna betalas och resten vill man således skriva ned.

Vår rekonstruktionsplan är ett resultat av vårt arbete för att repositionera Footway Group på bästa möjliga sätt under de nuvarande omständigheterna. Vi är innerligt tacksamma för det stöd och förtroende som våra partners, kunder och kollegor har visat oss under denna tid. Vi ser hoppfullt på vad framtiden har att erbjuda och vår ambition är att fortsätta ge värde till alla intressenter, säger Daniel Mühlbach, vd på Footway Group, i en kommentar.

Åtgärderna som presenteras ska innebära omfattande kostnadsbesparingar.

Det handlar i första hand om en centralisering av lager, vilket ska minska kostnaderna med runt 30 miljoner på årsbasis.

Mer AI och mindre personal

Den som är orolig över AI:ns utveckling bör titta bort nu. Med hjälp av just AI-teknologi har man nämligen minskat behovet av 22 tjänster, som därmed skalas bort.

Man nämner också ett kostnadsbesparingsprogram på 4 miljoner på årsbasis. Det innefattar generella kostnadsminskningar och AI-effektivisering.

Dessutom hoppas man att det nya affärsbenet Footway+, där externa e-handlare kan använda sig av koncernens plattform, ska inbringa nya intäkter.

Sist men inte minst ska lokala frakt- och returavtal resultera i betydande kostnadsbesparingar. Hur stora summor det rör sig om framgår dock inte.

Annons

Annons