Så ställde e-handlaren om – efter tuffa året: ”Skönt och tryggt”

Efterfrågan störtdök över en natt.

Förra året blev en jobbig tillvaro för möbel- och inredningshandlaren Reforma. E-handlaren tappade nämligen ordentligt med försäljning för första gången. Omsättningen föll nämligen från 52 till 37 miljoner samtidigt som förlusten, efter finansiella poster, ökade från -1,5 till -1,8 miljoner.

Nu berättar grundaren Linnea Sweijer om vad som hände och hur man jobbar för att vända trenden i en intervju med Breakit.

Annons

Mer eller mindre över en natt så sjönk efterfrågan rejält och samtidigt hade vi ett antal containers som precis anlänt i hamnen, fulla med produkter som vi beställt för nio till tolv månader sen, i mitten av covid när möbler och heminredning gick som allra bäst, säger hon.

Den nya verkligheten medförde också ett nytt vägval för bolaget. Istället för att ta in riskkapital och ösa vidare med tillväxt, valde man att ställa om mot lönsamhet.

"Går med vinst igen"

Det innebar bland annat att man sålde av överlager, minskade personalstyrkan och inte klev in i Tyskland som planerat. Även om det sistnämnda nu är på tapeten igen.

Nu ett år senare ser vi frukterna av teamets fantastiska insatser och vi går äntligen med vinst på månadsbasis igen. Vi har visserligen en mindre plattform att stå på, men en som inte är beroende av externt kapital för att växa, vilket känns väldigt skönt och tryggt, säger Linnea Sweijer.

Bolaget ska nu alltså vara på rätt väg igen och valet att ställa om utan externt kapital beskriver grundaren som ett i slutänden positivt beslut som hon är extra tacksam över.

Det har gjort att vi haft en mer "hälsosam stress" där vi dels kunnat fokusera utan att ha någon flåsandes i nacken men också med en betydligt mindre förlust att vända då vi aldrig haft möjlighet att backa på samma sätt som bolag som vuxit via externt kapital.

LÄS ÄVEN: Fortsatt förlust för e-handlaren – ”större sortiment”

Annons
Annons