Så väljer svenskarna när de ska köpa vin

Få finsmakare i vårt avlånga land.

Hur resonerar svenskarna när de köper vin? Vad är det som avgör vilken flaska eller box som hamnar i varukorgen? Det har WW Viktväktarna tagit reda på med hjälp av en Sifo-undersökning. Och får man tro de 1 082 som svarat så är det inte i första hand druvsort, ursprung eller fyllighet som sätts i främsta rummet. Faktiskt inte ens om det är ekologiskt eller ej.

Nej, istället är det prislappen som spelar mest roll. Totalt 39 procent av svenskarna i åldrarna 16 till 34 år uppger nämligen att de väljer vin i budgetklassen. Och 34 procent av de i åldersspannet 35 till 55 år uppger att de gör samma sak.

Annons

Endast 21 procent uppger att druvsorten och om det är ekologiskt spelar in när de bestämmer sig för köp, medan 28 procent tycker att fylligheten är det viktigaste.

Konsumtionen minskar

Men svenskarna dricker också allt mindre vin överlag. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning drack svenskarna sex procent mindre under förra året, jämfört med året innan. Den genomsnittlige svensken drack totalt 8,5 liter ren alkohol under 2020.

LÄS ÄVEN: Systembolaget överklagar Vivinos friande dom

När du köper vin, vad avgör då vilket vin du köper?

Prisklass, 36%
Fyllighet, 28%
Ursprung, 23%
Druva, 21%
Ekologiskt, 21%
Sockerhalt, 14%
Strävhet, 10%
Annat, 9%
Alkoholfritt, 1%
Inget av ovan, 5%
Jag köper aldrig vin, 24%
Källa: WW Viktväktarna 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!