Så vill regeringen rädda hushållen – satsar 14 miljarder

Här är förslagen som ska dämpa de ekonomiska effekterna av kriget.

Efter de enorma prisökningarna på drivmedel och el presenterar regeringen sitt förslag till stödpaket för de svenska hushållen. Ett paket på 14 miljarder kronor, som delvis ska täppa igen de hål som uppstår i plånböckerna.

Det här är ett kraftfullt åtgärdspaket på både kort och lång sikt, säger finansminister Mikael Damberg (S) på måndagens pressträff.

Annons

Han fastslog också att ingen politiker kan fullt ut kompensera för de höjningar som skett. Och en stor del av paketet ska användas till att få folk att ställa om till mer hållbara alternativ. Totalt spenderas 3,9 miljarder i ytterligare anslag till klimatbonusen, som ska ge 70 000 kronor till den som köper en elbil.

Vi behöver göra oss oberoende av olja från Ryssland. Vi vet att omställningen kostar och kan vara svår för många hushåll. Men den som har råd att ställa om bör göra det - nu, säger Mikael Damberg.

Utöver detta presenterades även en sänkt diesel- och bensinskatt på 1.30 kronor litern, utöver maj månads sänkning på 50 öre. Det presenterades även en drivmedelskompensation på 1 000 kronor per bilägare, där de som bor i gles- och landsbygd får ytterligare 500 kronor.

Kompenserar för höjda elpriser

Samtidigt kommer elpriskompensationen på mellan 100 till 1 000 kronor att förlängas i södra och mellersta Sverige. Ersättning utgår för de som förbrukar mellan 400 kWh till 2 000 kWh i månaden. Barnfamiljer får även en tillfällig höjning av bostadsbidraget under juli till december.

På längre sikt införs ett förenklat reseavdrag, att reduktionsplikten fryser inne och att BNP-indexeringen på diesel och bensin sätts på fortsatt paus.

Annons