Saknaden blev för stor: Ellos ex-ägare tar över rodret igen

Sålde Ellos-gruppen för 2,4 miljarder.

För snart tio år sedan, 2013, så köpte investmentbolaget Nordic Capital e-handelskoncernen Ellos Group.

Men drygt sex år senare, i juli 2019, var "äktenskapet" över. Nordic Capital valde då att sälja Ellos-gruppen för totalt 2,4 miljarder kronor till Benelux-baserade modekoncernen FNG. FNG:s plan var att ta Ellos-gruppen ut i Europa. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Annons

Europa-expansionen har hittills gått ganska trögt. FNG meddelade i februari i år att man hade inlett ett så kallat insolvens-förfarande i Belgien. Det är en process som inleds när man som gäldenär, i det här fallet ett bolag, inte kan betala sina skulder längre. FNG har alltså varit på obestånd.

Och Nordic Capital har tydligen saknat Ellos-gruppen. Och nu blir de återigen koncernens ägare, genom att ta över gruppen från FNG. Men parterna har valt att inte offentliggöra prislappen.

Beskedet att Nordic Capital återigen blir ägare till Ellos Group är mycket positivt. Vi känner Nordic Capital väl och ser fram emot att samarbeta med dem som ägare. Utgångsläget är positivt, då vi de senaste åren har stärkt kundupplevelsen, vår operativa förmåga – samt expanderat i Europa, helt enligt plan. Vårt målmedvetna arbete har gett resultat. Efter flera år med lönsam tillväxt ligger vår årliga omsättning på cirka 3,6 miljarder kronor, kommenterar Hans Ohlsson, vd på Ellos Group.

Som nygammal huvudägare ska Nordic Capital lyfta intjäningen ytterligare i både Norden och på "utvalda marknader i Europa", framgår det.

Vi är, och har alltid varit, imponerade av Ellos Groups strategiska position som en ledande nordisk aktör i sin bransch samt av ledningsgruppens insatser som bidragit till att stärka bolaget de senaste åren där verksamheten expanderat till nya strategiskt viktiga marknader, kommenterar Robert Furuhjelm, ordförande i FNG Nordic och partner på Nordic Capital Advisors.

Annons