Skattesmäll för sportjätten – måste betala 90 miljoner: ”Inte överens”

Fortsatt oenighet mellan parterna.

Problemen fortsätter att hopa sig för den norska sportkedjan XXL. Tidigare i år meddelade sportjätten att den norska skattemyndigheten begärt att företaget ska betala 138,9 miljoner norska kronor i ytterligare skatt för åren 2015 till 2018.

Myndigheten kom fram till sitt beslut efter en omprövning av bolagets internationella internprissättningsmodell. Dessutom aviserades en nedjustering av skatten för 2019.

Annons

XXL höll inte med om skattekravet och deras tidigare kommunikationsdirektör, Andreas Nyheim, sa att man förde en konstruktiv dialog med myndigheterna. Men man verkar inte ha nått hela vägen.

Betalar motvilligt

I går, den 3 oktober, skriver XXL i ett pressmeddelande att de fått ett betalningskrav på 90 miljoner norska kronor från norska skattemyndigheten. Som ska betalas samma dag.

XXL kommer att överföra beloppet i enlighet med detta, men accepterar inte omvärderingen. Beloppet bygger inte på en kvalitativ bedömning av vad som är den förväntade utgången av ärendet, skriver bolaget i en kommentar.

Sportjätten har bett om nya förhandlingar med berörda myndigheter, samt överklagat omprövningen till skatteöverklagandenämnden.

Även i Sverige har XXL hamnat under lupp och fått tillfälligt anstånd på skattebetalningar för 2021 som uppgår till 345 miljoner kronor. En summa som ska betalas av under en period på tolv månader, med start januari 2024.

LÄS ÄVEN: XXL vinstvarnar – resultatet rasar: ”Överdrivna kampanjer”

Annons