Skohandeln rasar: ”Butiker och arbetstillfällen står på spel”

”En ekvation som inte går ihop”.

Modehandeln är i fortsatt gungning. Under mars månad sjönk klädhandeln med 2,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln har det ännu tyngre och noterar en rejäl minskning med 21,4 procent. Det visar nya siffror från Svensk Handels Stilindex.

Föga förvånande var mars en tuff månad för stora delar av modehandeln. Att konsumenterna håller hårdare i plånboken blir allt tydligare. Därutöver sköts inhandlingen av vårskor- och kläder upp till följd av kallt väder i stora delar av landet, vilket också är en förklaring till månadens tapp, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Annons

Går inte ihop

Enligt Larsen tvingas nu många handlare, trots dystra förutsättningar, sätta sitt hopp till vårhandeln. Och att många konsumenter väljer att uppdatera sina garderober efter en lång och utdragen vinter.

Något som kan bli avgörande för många butiker med tanke på att modehandeln är en av de branscher som drabbats hårdast av den senaste tidens hyreshöjningar.

Vi ser hur antalet uppsägningar av hyreskontrakt ökar. Vi befinner oss i en situation med minskade intäkter och dramatiskt höjda utgifter, vilket är en ekvation som inte går ihop. Butiker och arbetstillfällen står på spel och många fastighetsägare måste bli mer öppna för en dialog med sina hyresgäster, säger Sofia Larsen.

Annons