SmartaSaker satsar genom krisen och tar in nya delägare: “Stolta”

"Lyckades hålla uppe omsättningen".

E-handeln Smartasaker har vuxit starkt under pandemiperioden. Från 33 miljoner i omsättning 2019/2020 till 59 miljoner efterföljande år och under 2021/2022 så landade försäljningen på 63 miljoner.

Det senaste räkenskapsåret så stannade dock tillväxten upp. För räkenskapsåret som slutade den sista april i år (2022/2023) så landar omsättningen på 63,2 miljoner, och från att ha varit lönsamt så vänder bolaget till en halv miljon i förlust.

Annons

Företagets vd och grundare Ella Stemme berättar dock att man är nöjda med utfallet.

Vi lyckades hålla uppe omsättningen förra året och det är vi stolta över i dessa tider. Men bakom ligger också hårt arbete, i form av noggrann planering av vår kommunikation och hur vi använder våra resurser, säger hon till Ehandel.

"Ett stort redesignprojekt"

Ella avslöjar samtidigt att det senaste året inkluderat en hel del investeringar av olika slag.

Vår främsta satsning är att vi har satt vår varumärkesstrategi och arbetat fram en varumärkesplattform. Med vår nya strategi har vi ny grafisk identitet. Med ny identitet kommer naturligtvis ett nytt utseende, det vill säga ett stort redesignprojekt på hemsidan. När vi ändå skulle göra redesign på hela sidan passade vi på att uppdatera vår e-handelsplattform med bland annat bättre prestanda och bättre internsök.

Företaget har även öppnat upp på flera nya marknader.

Alla projekten sammanföll med att vi även gått live med två nya marknader: Danmark och Finland. Sen har vi dessutom flyttat ut vårt kontor från butiken på Sankt Eriksplan till nya lokaler 300 meter bort inne i Birkastan.

Det gamla kontoret har nu konverterats till ny butiksyta för den fysiska handeln.

Precis stängt en nyemission

Även om siffrorna för året är lite svala så verkar man ha haft många spännande projekt att stå i. Detta samtidigt som man alltså lyckats hålla i försäljningen trots oroligheter i omvärlden.

Annons

Så mycket roligt vi hunnit göra det senaste året och fantastiskt kul att kunna investera och planera för framtiden, kommenterar Ella Stemme.

Och nyheterna slutar inte där. Ella avslöjar att bolaget precis stängt en nyemission där bland annat medarbetare fått chansen att bli delägare.

Vi är också riktigt stolta över att i denna nyemission även fått in Pelle Pettersson, grundare och vd för Omniarch, som delägare och strategisk rådgivare. Vi ser så mycket fram emot vårt samarbete med honom och de möjligheter det kan öppna upp för framtida tillväxt.

Annons