SmartGuy får böta 800 000 efter att ha spammat kunder

Danska SmartGuy, som säljer mode på nätet, ska betala 800 000 danska kronor i böter. Det efter att ha sänt stora mängder oönskad elektronisk reklam, så kallad spam, till privatpersoner utan deras medgivande.

SmartGuy, den danska nätmodekoncernen som numera går under namnet Stylepit, har hamnat i klistret för att ha spammat sina kunder. Totalt ska det röra sig om 231 2943 sms och 42 mail som skickats ut i samband med fem olika kampanjer under perioden 9 april 2013, till den 19 december samma år.

Bötesbeloppet landar på 800 000 danska kronor, det näst högsta beloppet någonsin i Danmark för den här typen av fall. Något som främst ska bero på att SmartGuy fortsatt att skicka reklam trots att Forbrugerombudsmanden, som motsvarar den svenska Konsumentombudsmannen, varnat e-handlaren efter den första kampanjen.

Annons

Förmildrande omständigheter

Forbrugerombudsmanden anser dock att det finns förmildrande omständigheter i fallet då SmartGuy trott sig ha tillstånd att skicka sms med reklam. Det då privatpersoner som mottagit sms:en gett sitt medgivande till att få reklam via mail.

– Företag bör vara uppmärksamma på att ett samtycke från en person till att få reklam per mail, inte ger företaget laglig rätt att skicka reklam via sms till den personen. Då krävs ett separat samtycke, skriver Forbrugerombudsmanden i ett pressmeddelande.

 

Källa: Press

Annons