Snabbväxaren i rekonstruktion – 90 miljoner i skulder

"Var helt felaktiga".

Tyngdtäcken var på allas läppar för några år sedan och en av aktörerna som snabbt blev stora i branschen var Cura of Sweden. Under sitt bästa år hittills, 2020, omsatte man hela 218 miljoner kronor och gjorde en vinst på 82,3 miljoner.

Under 2021 backade man på båda fronterna med en försäljning på 188 miljoner och ett resultat, efter finansiella poster, på 25,1 miljoner. Och kräftgången verkar ha fortsatt. Nu har nämligen bolaget försatts i rekonstruktion, rapporterar Breakit.

Annons

Anledningen ska vara att konkurrenterna plötsligt blivit betydligt fler, vilket också lett till en ohälsosam prispress för bolaget. Prislappen på täcket har nämligen rasat från 2000 till 800 kronor.

Det i sin tur ledde till en jätteförlust under det senaste verksamhetsåret på -71 miljoner kronor. Långt värre än de egna beräkningarna på -3,5 miljoner. Omsättningen ska även ha backat till 100 miljoner.

Räknade fel

Så hur kunde det gå så illa?

Av granskningen framkom bland annat att rapporteringen skett baserat på schablonkostnader istället för historiskt verkliga kostnader. Dessa schablonkostnader var helt felaktiga, skriver Grant Thornton i sin genomlysning av bolagets räkenskaper, enligt sajten.

Det i sin tur gjorde att prognosen för 2023 också blev felaktig. Utöver rekonstruktionen har man även vidtagit en rad andra åtgärder som att sjösätta ett besparingsprogram samt höja priser ut mot kund.

Bolagets skulder uppgår i dagsläget till nära 90 miljoner kronor, med Skatteverket som största borgenär. Cura of Sweden kommer att fortsätta att bedriva verksamheten i vanlig ordning under pågående rekonstruktion.

Annons