Stadens butiker i sorg efter H&M:s och Stadiums avsked: ”Ser med oro på utvecklingen”

"Inga planer på att lämna".

Den så kallade butiksdöden pågår för fullt på många håll i landet, men den senaste veckan har Helsingborg hamnat lite extra mycket i blickfånget. Där har utvecklingen nämligen visat att tomma butikslokaler i city inte bara är något som hör mindre orter till.

Enligt kommunens hemsida hade Helsingborg vid årsskiftet drygt 149 000 invånare, vilket ska ha placerat kommunen som den åttonde största i landet sett till antal invånare. Men trots det finns det inte underlag för flera av de stora kedjorna att behålla sina lägen i stadens centrum.

Annons

"För tidigt att uttala sig"

I helgen som gick stod det klart att H&M stänger sin sista butik i centrala Helsingborg och kort därefter gav Stadium samma besked. De senaste åren har även aktörer som Åhléns, Clas Ohlson, Lagerhaus, Naturkompaniet och Hemtex bommat igen sina butiker i stadens centrum.

LÄS ÄVEN: Stadens cityhandel i fritt fall: Nu stänger även Stadium

H&M, Stadium, Clas Ohlson och Åhléns har alla haft sina lokaler på Kullagatan, en gata som för övrigt är landets första permanenta gågata, enligt uppgifter från kommunen. Den 1 oktober är det 60 år sedan gatan invigdes. Men hur ska det gå för den i framtiden? Och hur ser de kvarvarande butikerna på att jättar som Åhléns och H&M valt att tacka för sig?

Vi på MQ Marqet tycker naturligtvis att utvecklingen i Helsingborg City, där flera aktörer väljer att lämna innerstaden, är tråkig. Vi har generellt en bra flexibilitet i våra hyresavtal och en god dialog med våra fastighetsägare, säger Ingvar Larsson, vd på MQ Market.

Hur utvecklingen påverkar oss är för tidigt att uttala sig om. Det är givetvis viktigt att centrum förblir levande och att de vakanta lokalerna nu tillsätts med relevanta och intressanta alternativ som skapar en levande innerstad, fortsätter han.

"En stad vi vill finnas i"

Ett liknande besked får vi från Lindex.

Vi ser med oro på utvecklingen och tycker det är tråkigt att många aktörer väljer att lämna Helsingborg centrum. Helsingborg är en stad vi vill finnas i och vi har i dagsläget inga planer på att lämna Kullagatan. Vi ser kontinuerligt över vårt butiksnät för att säkerställa att vi har lönsamma butiker och kan fokusera på lägen där vi ser en positiv utveckling. Hur vi kombinerar våra fysiska butiker med vår digitala närvaro och hur de kan stärka varandra är en viktig del i vår plan framåt, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.

Ehandel har även varit i kontakt med Kicks, som tycker att utvecklingen i Helsingborg är “jättetråkig”, men i övrigt inte vill kommentera enskilda butiker. Vi har också kontaktat Twilfit, KappAhl och Gina Tricot men utan att få något svar.

Annons

Alla butikerna ovan finns för närvarande på köpcentret Väla utanför Helsingborg, som av många har pekats ut som en anledning till att butiker lämnar stadskärnan.

LÄS ÄVEN: Stadens besked efter H&M:s dråpslag: "Satt under hård press"

LÄS ÄVEN: Forskare: Butiksdöden tiltar - Sverige illa ute: "Går för långsamt"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!