Starka siffror från Kjell & Company – men fraktproblem hotar

Satsar på expressbutiker i Norge.

Hur mår Kjell & Company? Jo, bra överlag. Nettoomsättningen ökade med 29,8 procent i årets första kvartal till 615,3 miljoner kronor (473,9).

Men rörelseresultatet (EBIT) backade samtidigt något till 19,8 miljoner kronor (22,8), med en rörelsemarginal på 3,2 procent (4,8). Resultatet per aktie uppgick till 0,40 kronor (-0,64). Nettoomsättningen på den svenska marknaden steg med 9,3 procent, medan motsvarande siffra i Norge var 39,8 procent.

Annons

Vår bransch har under kvartalet tvingats till priskampanjer för att hantera överlager från en julhandel som påverkades av pandemirestriktioner som infördes under julhandeln. Vi arbetar aktivt för att stå emot detta i så hög utsträckning som möjligt, och ser ett behov av att säkra tillgängligheten av varor till våra kunder i tider där försörjningskedjorna störs, skriver vd:n Andreas Rylander.

Liten påverkan av orolig omvärld

De nya covid-nedstängningarna i Kina har, enligt rapporten, dock inte påverkat bolagets varuförsörjning, då de importerar från andra delar av landet där smittoläget är bättre. Inte heller kriget i Ukraina uppges ha någon större inverkan på importen, då man inte köper in produkter från varken Ryssland eller Ukraina.

I rapporten lyfter kedjan även fram att man sedan i mars i år har börjat att testa att integrera sina expressbutiker i norska Cirkle K-butiker. I dagsläget finns kedjan på 300 stationer i Sverige.

Testperioden i Norge kommer att pågå mellan april och augusti, och inkluderar sex stationer, varav fyra i Oslo-området, en i Bergen och en i Alta. Syftet med piloten är att utvärdera den norska marknaden för att möjliggöra en vidare expansion i Norge av Kjell Express på Circle K:s cirka 270 bemannade stationer där.

Annons