Startupen plockar in miljoner: ”Ska ta en global ledarposition”

"Kommer att växla upp affären".

År 2016 startade Erik Nordlander och Johan Höök konstsajten "Bättrekonst.se" som idag går under det nya namnet: Artportable. Den svenska startupen är en plattform där konstnärer kan bygga en digital portfolio och både visa upp och sälja sin konst till allmänheten. Det skriver Breakit.

Affärsmodellen bygger på att konstnärerna endast betalar en månads eller en årsavgift för att ansluta sig till plattformen, och sedan tar Artportable inte någon provision på försäljningen. Något som ska vara unikt för liknande tjänster i konstbranschen, menar duon.

Annons

Artportable har lockat flera investerare som Daniel Soussan, grundare av Insplanet, och Stefan Tengvall, grundare av Ownit, samt Rustan Panday som är en av Storytels tidiga investerare. Och nu har även Tobii-grundaren John Elvesjö, via riskkapitalbolaget Brightly Ventures, gått in som ledande investerare i en nyemission på totalt 5,5 miljoner kronor.

Vi är glada att ha änglar och nu också en lead-investor som delar vårt engagemang för digitalisering av denna bransch. Nu ska vi, med investerarnas stöd, fortsätta vässa organisationens olika delar och ta en global ledarposition, säger vd:n Erik Nordlander.

John Elvesjö och kollegan Andy Johnston från Brightly Ventures går samtidigt in i Artportables styrelse.

Vi på Brightly är imponerade över Artportables vision att skapa ett levande online-community för konstnärer och konstintresserade. Vi är glada över att kunna stödja teamet i deras uppdrag att digitalt demokratisera och stimulera det utrymme som konsten upptar, säger de i ett uttalande.

Under 2020 landade Artportables omsättning på cirka åtta miljoner kronor, med ett minusresultat på runt 100 000 kronor. I år är planen att dubbla omsättningen, och under 2022 ska man krossa 40 miljoner kronor.

Vi har hitintills växt organiskt, men med detta kapital kommer vi att kunna växla upp affären samtidigt som vi kommer att fortsätta växa organiskt för att stampa ner i Norden, säger Johan Höök till Ehandel.

Annons