Stat kräver svar – Zara anklagas för kulturell appropriering

"Kopierat, privatiserat och kapitaliserat".

Mexikos kulturminister Alejanda Frausto anklagar modekedjan Zara för kulturell appropriering. Mer exakt pekar man på en klänning som man anser vara kopierad av en inhemsk befolkning i Mexiko, vars klädsel kallad "huipil" är en del av de lokala kvinnors identitet.

LÄS ÄVEN: Zara förlorar rättslig tvist – ”globala jättar stjäl design”

Annons

Mönstret består av gamla symboler relaterade till samhällets miljö, historia och världsbild, skriver kulturministern i ett öppet brev.

Mexiko kräver nu en officiell förklaring på vilka grunder de har kopierat, privatiserat och kapitaliserat på en kulturell egendom, utan att erkänna dess ursprung eller kompensera de berörda folkgrupperna.

Förutom Zara anklagas även modeföretagen Anthropologie, dotterbolag till Urban Outfitters, samt brittiska Patowl för samma sak. Anthropologie ska ha sålt ett par shorts i en design och med ett mönster från Mixe-folket i Santa María, och Patowl sålde en kortärmad tröja Mexiko säger är "en exakat kopia av de traditionella kläderna från urbefolkningen".

I ett mejl till nyhetssajten Reuters svarade Inditex, som äger Zara, att man inte har kopierat designen medvetet och inte heller inspirerats av de traditionella kläderna som Mexiko pekar på.

Anthropologie och Patowl har inte kommenterat kritiken.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!