Stekheta siffror från Axfood – men motigt för e-handeln

"Just nu har vi ett kostnadstryck i hela kedjan".

Matpriserna rusar och Axfoods siffror med dem. Under årets första kvartal steg priset på mat med 3,9 procent, enligt SCB. Det har gett en rejäl skjuts till Axel Johnson-ägda Axfood, med bland annat Willys och Hemköp i sin portfölj.

Axfood gjorde i årets första kvartal en EBIT-vinst på 794 miljoner kronor, vilket översteg analytikernas förväntningar på 739 miljoner. Det är också ett rejält lyft från i fjol, då vinsten i första kvartalet landade på 541 miljoner.

Annons

Omsättningen då? Jo, den ökade med över 3 miljoner till 16,6 miljarder (13,2). Ändå reagerade marknaden negativt på rapporten och Axfood-aktien var ner med 13 procent på torsdagsförmiddagen. Rapporten innehåller nämligen flera brasklappar.

Vi är inne i en mer oförutsägbar tid. Hur priserna kommer att utvecklas beror på olika faktorer, som hur länge kriget pågår, energi- och drivmedelspriser och hur det går för olika skördar. Med den situationen vi har nu med krig i Europa kan vi nog räkna med höjda priser. Just nu har vi ett kostnadstryck i hela kedjan, kommenterar vd:n Klas Balkow.

Axfoods e-handel har det särskilt kämpigt just nu. Något som också återspeglar sig i senaste Dagligvaruindexet där e-handeln backar i hela matsektorn för sjätte månaden i rad.

LÄS ÄVEN: Uppåt för maten – men e-handeln fortsätter sin kräftgång

I indexet minskade försäljningen med hela 29,7 procent. Hemleveranser var ned med 20 procent – och upphämtning i butik med 38,3 procent. Och Axfoods e-handel följer en motsvarande kräftgång. Men jämförelsetalen är också stentuffa.

I takt med att kunderna i allt större utsträckning söker sig tillbaka till butikerna har e-handeln svårt att möta förra årets höga tillväxttal, även om vi ser hur vår e-handelsutveckling står sig bättre än marknadens och att utfallet är på en betydligt högre nivå än innan utbrottet av coronapandemin, skriver vd:n.

I rapporten framgår det att Axfood nu även ska göra en mega-investering och bygga Sveriges största takbaserade solcellsanläggning i Bålsta. Den ska få en yta på runt 80 000 kvadratmeter.

För mig är det viktigt att vi trots de oroliga tiderna inte tappar fokus på hållbarhetsarbetet. Vi har samtidigt en miljö som vi måste hantera, kommenterar vd:n.

Annons

Annons