Storåkers till regeringen: ”Kommer inte att göra någon skillnad”

Vill se akut hjälp till småföretagen.

Riksbankens besked att tillsätta ett stödpaket på 500 miljarder kronor via banklån kan hjälpa medelstora och stora företag, men är verkningslöst för småföretag som inte har tillgång till en etablerad bankfinansiering. Det skriver företrädare för Froda, som erbjuder företagslån till just småföretagare, i ett öppet brev till regeringen. Brevet har undertecknats av Frodas vd Olle Lundin och styrelseordförande Nicklas Storåkers, som i e-handelskretsar kanske är mest känd som Pricerunners vd.

Duon menar att regeringens åtgärd att sätta till pengar till bolag som drabbats negativt av coronaviruset kommer att vara "i det närmaste verkningslös" för Sveriges alla småföretag, där en rad e-handlare förstås ingår. Det riskerar i sin tur att få stora konsekvenser för ekonomin.

Annons

I en sedvanlig finansiell kris så kan vi se att det finns en logik i att stimulera stora delar av landets stora och medelstora företag då detta kan antas få positiva ekonomiska effekter som sprids till resten av ekonomin och således även kommer småföretag indirekt till gagn. Men i detta fall där en förväntan om kraftigt vikande konsumtion inte främst beror på ekonomisk osäkerhet utan på att kunderna inte lämnar hemmet, så kommer inte åtgärderna att få några effekter för majoriteten av småföretag, skriver de i sitt brev.

Enligt Lundin och Storåkers har små företag ofta svårt att få traditionella banklån, vilket de menar beror bland annat på att det inte upplevs som lönsamt för banker att låna ut mindre belopp.

Utöver de 500 miljarderna, som företagen alltså ska kunna ta del av via sina banker, vill Storåkers och Lundin se en rad andra åtgärder riktade mot just mindre bolag. De föreslår bland annat att skatteinbetalningarna under andra kvartalet flyttas fram och att man tillfälligt tar bort arbetsgivaravgifterna för bolag som är verksamma inom handel, transport, restaurang och hotell.

Nicklas Storåkers har tagit till flera andra åtgärder i framfarten av coronaviruset. Pricerunner har bland annat infört en policy om att arbeta hemifrån och i fredags lanserade företaget en ny tjänst som skulle underlätta för kunder som var på jakt efter exempelvis handsprit.

LÄS ÄVEN: Visar vägen till handsprit: "Jobbigt att klicka igenom 100 produkter"

 

 

Annons
Annons