Storbankernas krav på H&M: Höj lönerna i produktionen

"H&M måste öka takten".

Fem av sju storbanker kräver mer tydlighet från H&M, vad gäller lönerna i produktionen. Det visar en ny rapport från föreningen Fair Action och Fair Finance Guide. Något Di var först med att rapportera om. Fair Finance Guide Sverige är ett nätverk av svenska ideella organisationer som leds och koordineras av Sveriges Konsumenter.

Enligt rapporten behöver lönerna i Bangladesh och Indien klättra med 70 procent för att täcka exempelvis mat, boende, sjukvård och skolgång för barnen, framgår det.

Annons

Enligt rapporten har nu samtliga storbanker, Nordea, Skandia, Swedbank, Danske Bank, Länsförsäkringar, Handelsbanken och SEB, en dialog med klädjätten i ärendet. Alla utom de två sistnämnda kräver även att mätmetoderna förbättras på löneområdet.

Vi har tydligt signalerat att Nordea vill att H&M ökar takten i sitt arbete med att säkerställa bättre löner, samt att bolaget har större transparens kring lönedata, säger Katarina Hammar, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, till Di.

H&M-gruppen menar å sin sida att de redan gör ett bra jobb.

Vi försöker att publicera alla data vi har kring löner. Jag upplever att vi får positiv feedback från investerarna om att vi kan vara transparenta kring det och att vi är måna om att ha samtal med dem om de har frågor, säger Klara Helmbold, hållbarhetsansvarig för produktion på H&M-gruppen, till Di.

Annons